Україна вразила щонайменше 10% нафтопереробних потужностей росії

17:01, 23.03.2024
Україна вразила щонайменше 10% нафтопереробних потужностей росії

Російські рятувальники ледь встигають заливати піною палаючі НПЗ. (Фото з відкритих джерел)

Британська розвідка дійшла висновку, що українські ударні дрони успішно вивели з ладу щонайменше 10% нафтопереробних потужностей росії останнім часом.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у огляді британського Міноборони за 23 березня, в якому розвідники проаналізували спроби рф захистити свої об'єкти нафтопереробної галузі від українських ударів.

 

Зокрема, після того, як в уряді рф заявили про плани розгорнути системи ППО "Панцирь" для захисту нафтопереробних заводів (НПЗ), у британському відомстві зазначили, що, малоймовірно, що росія зможе захистити всі вразливі об'єкти, враховуючи розмір та масштаби її енергетичної галузі.

 

"Нещодавні удари по НПЗ, ймовірно, вивели з ладу щонайменше 10% російських нафтопереробних потужностей", – йдеться в огляді.

 

Аналітики вказують, що залежно від масштабу пошкоджень, капітальний ремонт на НПЗ РФ може зайняти значний час й витрати, а санкції обіцяють збільшити час та його вартість через пошук нового обладнання.

 

У розвідці Британії звернули увагу, що деякі з найвіддаленіших об'єктів у московії, що зазнали атак, знаходяться приблизно за 900 кілометрів від України, що демонструє досяжність атак її дронів.

 

"Ці удари завдають фінансових збитків росії, впливаючи на внутрішній паливний ринок", – резюмують в Міноборони Британії.

 

Як повідомляла «УМ», за неофіційними даними, США нібито закликали Україну не бити по російських нафтопереробних заводах та іншій енергетичній інфраструктурі, оскільки мовляв, це може призвести до зростання цін на енергоресурси та ще більшої  ескалації.

 

Втім, низка експертів вважає, що це був інформаційний «вкид» російських спецслужб.