Американська юрконтора пресує нардепів через намагання заборони УПЦ МП

10:57, 18.03.2024
Американська юрконтора пресує нардепів через намагання заборони УПЦ МП

Онлайн засідання комітету на якому розглядали безпрецедентну ситуацію - листа з погрозами на імʼя депутатів ВРУ. (Фото: Фейсбук Volodymyr Viatrovych)

До Служби безпеки України звернеться Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики щодо погроз на адресу народних депутатів від американської адвокатської контори, яка фінансується підсанкційним колишнім парламентарієм Вадимом Новинським.

 

Як інформує УМ, про це вранці 18 березня повідомив у Фейсбуці член комітету Володимир В'ятрович.

 

За його словами, "щойно завершилося засідання комітету, на якому розглядали безпрецедентну ситуацію - листа з погрозами на імʼя депутатів Верховної Ради України з приводу законопроєкту про заборону Російської православної церкви від американської адвокатської контори, яка зазначає, що представляє інтереси так званої Української православної церкви Московського патріархату".

 

Як виявилося, зауважив В'ятрович, "контора фінансується підсанкційним колишнім депутатом Вадимом Новинським".

 

"Зважаючи на це, ухвалили рішення звернутися до СБУ, аби вони проінформували про ситуацію своїх американських колег", - зазначив народний депутат.

 

Як підкреслив В'ятрович, для нього "цей лист із погрозами, який зʼявився незабаром після ухвалення комітетом правок до другого читання до законопроєкту про релігійні організації, є свідченням того, що ми справді підготували якісний проєкт, який може спинити вплив російської церкви в Україні".

 

В'ятрович також наголосив, що ухвалення проєкту як закону є питанням національної безпеки України.

 

Нагадаємо, що в січні 2023 року зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №8371 щодо заборони в Україні релігійних організацій, згідно з яким може бути припинена діяльність УПЦ МП.

 

Верховна Рада 19 жовтня 2023 року ухвалила в першому читанні урядовий законопроєкт щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, пов‘язаних із Росією.

 

5 березня 2024 року Комітет ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні цей законопроєкт.

 

Як повідомляла УМ, держава почала помічати згубну роль УПЦ МП в українській державності лише в листопаді 2022 року.