П’ять дронів для «Сергія Котова»: ГУР оприлюднило деталі знищення корабля рф, відео

14:50, 05.03.2024
П’ять дронів для «Сергія Котова»: ГУР оприлюднило деталі знищення корабля рф, відео

"Сергій Котов" атакований 5-ма БЕКами, на його борту знаходився вертоліт, який також потонув.

Українські військові розвідники оприлюднили перехоплення розмови окупантів з подробицями знищення російського патрульного корабля «Сергій Котов» в ніч на вівторок.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє ГУР Міноборони України.

 

Зокрема, у розвідці оприлюднили перехоплення розмови командира 184 бригади кораблів охорони водного району (Новоросійськ), у чиєму підпорядкуванні перебував "Сергій Котов".

 

На записі окупант каже: "Зрозуміло, що ви все це знаєте. Нашу трагічну подію нічну. Відповідно в 0.50 безекіпажнимим катерами у кількості 5 одиниць було атаковано малий патрульний корабель "Котов", який разом з нами несе бойове чергування з протиповітряної оборони, та знаходиться він у мене, відповідно, на управлінні".

 

Росіянин також повідомив, що "Сергій Котов" був атакований 5-ма безекіпажнимим кораблями (БЕКами), на його борту знаходився також вертоліт.

 

Йдеться про корабельний транспортно-бойовий вертоліт Ка-29 (подальший розвиток вертольота Ка-27).

 

Для розміщення палубної авіації на патрульних кораблях цього проєкту передбачено вертолітний майданчик, ангар, а також ємності для зберігання запасів авіаційного палива.

 

 

Водночас речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук повідомив, що патрульний корабель Чорноморського флоту рф "Сергей Котов" був залучений до виконання завдань з охорони Керченської протоки.

 

"Цей корабель конкретно виконував завдання з охорони Керченської протоки, робив це, звісно, незаконно, робив це в територіальних водах України, нагадую, що судноплавство заборонене Україною ще минулого року в цій частині акваторії. Проте росіяни не дослухаються до порад із нашого боку", - сказав він в ефірі національного телемарафону.

 

Він додав, що загалом у ворога чотири одиниці подібних кораблів у складі Чорноморського флоту, однак два з них уже ліквідовано - "Сергій Котов" і "Павел Державин", який перебуває в ремонті.

 

За його словами, у Криму залишається не так багато одиниць ворожих кораблів, одне судно-ракетоносій проєкту "Каракурт" використовується як ППО, на борту розміщено ЗРК "Панцир С" морського базування.

 

"У принципі для росіян ситуація доволі складна, вони це розуміють, тому розосередження корабельного складу ближче до судної частини Чорного моря відбувається. Але, звичайно, покинути акваторію вони не можуть", - сказав пан Плетенчк.

 

 

Як повідомляла «УМ», у ніч з 4 на 5 березня 2024 року спецпідрозділ ГУР МО України "Group 13" атакував патрульний корабель Чорноморського флоту рф "Cєрґєй Котов".

 

 Місія відбулась у співпраці з Військово-морськими силами ЗСУ та за підтримки Міністерства цифрової трансформації України.