Форум «Україна. Рік 2024»: Буданов про «Майдан-3», іранські балістичні ракети та Навального

17:16, 25.02.2024
Форум «Україна. Рік 2024»: Буданов про «Майдан-3», іранські балістичні ракети та Навального

росія проводить спецоперацію «Майдан-3», метою якої посіяти смуту і завдати Україні поразки на сході.

 

Спецоперацію під назвою «Майдан-3» москва розпочала проти України – її мета посіяти серед українців думки про нелегітимність ухвалення рішень владою і в підсумку завдати поразки на полі бою в червні 2024 року.

 

Як інформує УМ, про це 25 лютого під час форуму «Україна. Рік 2024» розповів керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов.

 

«Примітивна назва, але вона так офіційно в їхніх документах і значиться. Це максимально дорога операція для них і вона провалиться, бо нам відомо все, що вони замислили. Однак в рамках цієї операції вони спланували наступне: створити ситуацію, за якої під сумнів ставили б легітимність не стільки президента, скільки ухвалення рішень взагалі в Україні в період після 20 травня цього року. Після цього в короткий досить період, як вони розраховують, буде певна смута в українському суспільстві і двоїстість ухвалення рішень. Те саме буде спроєктовано на наше військо, як вони собі мислять. І в той період, у першій половині червня нанести військову поразку на сході, користуючись тим, що в армії має бути двояка думка «хто нами керує, а чиї накази ми виконуємо» і так далі. Їх цікавить не стільки зміна політичного керівництва, скільки нанесення військової поразки», — розповів Буданов.

 

У свою чергу в середині листопада президент Володимир Зеленський заявив, що росіяни прагнуть посіяти розкол в українському суспільстві, створити хаос усередині країни та, зрештою, усунути президента. І назвав цю кампанію «Майдан 3». У кінці листопада в ГУР повідомили, що на «Майдан-3» росія витратила $1,5 млрд. Це найдорожча кампанія росії від 2014 року та Революції гідності.

 

На форумі «Україна. Рік 2024» Кирило Буданов також заперечив передачу Іраном росії балістичних ракет, передає Укрінформ.

 

Під час спілкування з журналістами в нього запитали, чи передав Іран далекобійні ракети росії. Буданов відповів: «Їх [ракет] немає. Це все не відповідає дійсності».

 

Нагадаємо, що 21 лютого 2024 року агентство Reuters із посиланням на шість джерел, серед яких три іранських, написало, що Іран відправив росії 400 балістичних ракет класу «земля — земля». Йшлося про ракети сімейства Fateh-110, серед яких і гіперзвукові Zolfaghar. Поставки нібито почалися на початку січня і було вже щонайменше чотири передачі.

 

А 22 лютого у Вашингтоні заявили, що не мають підтверджень передачі Іраном ракет. Проте переговори між Іраном і рф щодо ракет активно просуваються.

 

Згадав на форумі Буданов і про Навального, заявивши, що російський опозиційний політик Олексій Навальний помер природною смертю – через тромб.

 

"Я можу вас розчарувати, але те, що нам відомо, - він реально загинув від тромбу. І це більш-менш підтверджено. Це взято не з інтернету, але, на жаль, природня [смерть], - сказав керівник Головного управління розвідки Міноборони.

 

Буданов також закликав не вірити в те, що режим у росії "розхитається природним чином, сам собою", підкресливши, що "без нашої допомоги це нереально".

 

Він додав, що стабільний режим у Росії – це загроза для України та світу, тому Україна продовжуватиме проведення операцій на території РФ.

 

"Допоки буде війна у нас, будуть проблеми всередині рф", – підсумував очільник ГУР.

 

Як повідомляла УМ, «Україна. Рік 2024»: у Києві проходить форум.