Китай не буде спостерігати склавши руки за «кризою» в Україні - Ван Ї

17:09, 17.02.2024
Китай не буде спостерігати склавши руки за «кризою» в Україні - Ван Ї

Ван Ї у Мюнхені. (Фото з відкритих джерел)

Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї заявив, що його країна не була ініціатором і не є учасником "кризи в Україні" (офіційний Пекін затято називає агресію рф проти України саме так – Ред.), але не має наміру сидіти склавши руки та спостерігати, а сприятиме політичному врегулюванню.

 

Як інформує Україна молода, про це глава дипломатії КНР сказав на Мюнхенській конференції з безпеки, передає Укрінформ в суботу.

 

"Китай не був ініціатором української кризи і не бере участі в ній. Однак це не означає, що ми сидітимемо склавши руки і спостерігатимемо за нею здалеку. Китай продовжуватиме сприяти мирним переговорам та пошуку політичного рішення", - заявив Ван.

 

Китайський дипломат нагадав чотири принципи, на основі яких базується позиція Пекіну щодо війни, серед яких повага до суверенітету і територіальної цілісності всіх країн, повне дотримання цілей і принципів Статуту ООН, "врахування законних безпекових занепокоєнь країн" та підтримка конструктивних зусиль для встановлення миру.

 

"Діючи згідно з цими основними принципами, Китай невпинно працює над сприянням миру та мирним переговорам. Зараз немає належних умов, щоб сторони могли повернутися за стіл переговорів, але поки є надія, ми не відмовимося від наших зусиль", - заявив міністр.

 

Ван Ї також заявив, що між Китаєм і росією існують "нормальні відносини між двома великими країнами", і запевнив, що вони не мають на меті створення альянсу та не направлені проти жодної третьої сторони.

 

"Ми виступаємо проти будь-яких спроб звинуватити Китай або перекласти відповідальність за врегулювання ситуації в Україні на Китай, бо Китай провів багато конструктивної роботи і ми продовжуватимемо по-своєму відігравати позитивну роль у цьому врегулюванні", - зазначив Ван.

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський під час виступу на Мюнхенській безпековій конференції запросив експрезидента США Трампа на український фронт.