Звинувачували у «шпигунстві»: у рф помер 71-річний українець

17:55, 11.02.2024
Звинувачували у «шпигунстві»: у рф помер 71-річний українець

Громадянин України 71-річний Віктор Демченко, якого утримували в СІЗО Ростовської області за обвинуваченням у "шпигунстві" та "участі в терористичній спільноті".помер  у росії. 

 

Як інформує УМ, про це 11 лютого повідомили товариство "Меморіал" та російське агентство ТАСС.

 

"Меморіал" повідомляє, що інформація про припинення справи у зв'язку зі смертю обвинуваченого з'явилася в картотеці на сайті суду.

 

Імовірно, Демченко помер у СІЗО на території Ростовської області, пише "Меморіал".

 

Зазначається, що про фігуранта справи і саме обвинувачення відомо вкрай мало – Демченко народився 1952 року в місті Моспине біля Донецька, проживав там само. З 2014 року Моспине тимчасово окуповане. Чи є у Демченка близькі родичі і на якій території – невідомо.

 

Чоловіка обвинувачували за статтями про "шпигунство" (276 КК РФ), "участь у терористичній спільноті" (частина 2 статті 205.4 КК РФ) і незаконне зберігання зброї або боєприпасів (частина 1 статті 222 КК РФ), справа стосовно нього надійшла до Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону наприкінці серпня. Загалом відбулося сім засідань по суті. Підсудні за цією категорією справ утримуються в ростовських СІЗО.

 

Державному агентству ТАСС у російських правоохоронних органах повідомили, що Демченко помер нібито в ростовській тюремній лікарні від інсульту 31 грудня.

 

Як повідомляла УМ, у Польщі викрили мережу російських шпигунів.