Аби не повертати загарбане рф знищує українців на окупованих територіях - ISW

11:07, 11.02.2024
Аби не повертати загарбане рф знищує українців на окупованих територіях - ISW

Росія намагається переконати Захід у незворотному характері своєї окупації українських територій.

На захоплених територіях російська окупаційна політика розрахована на те, щоб створити "незворотний вплив на кілька поколінь" та ізолювати Україну від Заходу.

 

Як інформує УМ, про це пишуть аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

 

Зокрема,  дослідниця ISW Кароліна Гірд каже, що Росія використовує цю тактику, яка вже "успішно працює" у випадку Криму і Донбасу, які були захоплені ще у 2014 році, адже "західні лідери регулярно запитують, чи варто Україні навіть намагатися звільнити Крим і частину Донбасу". При цьому зазначається, що такі запитання лунають попри те, що "статус цих земель за міжнародним правом такий же, як і в будь-якої іншої частини суверенної, незалежної України".

 

У своєму  звіті під назвою "Кремлівський сценарій окупації: примусова русифікація та етнічні чистки в окупованій Україні" Гірд пише, що таким чином Росія намагається переконати Захід у незворотному характері своєї окупації українських територій.

 

"Мета Путіна полягає у тому, щоб знищити українську ідентичність, мову і культуру, а тому "сухі, абстрактні, "реалістичні" дискусії про тиск на Україну, щоб вона пішла на "поступки" - "обміняла землю заради миру" - ігнорують реальність війни. Ця війна стосується як людей, так і землі, і західні лідери не можуть відкинути наслідки політики, яку вони проводять і вимагають", – зазначає Гірд.

 

Дослідниця каже, що сценарій етнічних чисток не чимось новим в історії Росії – так само діяла і радянська влада, коли переміщувала етнічні меншини на територіях, на які вона хотіла утримати.

 

"Динаміка депопуляції/репопуляції та викликані цим демографічні зміни мають на меті підірвати претензії України на власну територію шляхом імпорту росіян, які братимуть участь у контрольованому Росією громадянському суспільстві та політичних процесах", – мовиться у звіті.

 

Дослідниця зазначає, що "шляхом фізичного вилучення народу України, його культури та суспільства з власних земель України" створюється видимість народної підтримки російської окупації.

 

У своєму звіті наприкінці минулого року Міжнародна правозахисна організація Amnesty International (АІ) стверджує, що російська влада примусово переміщує та депортує цивільних осіб з окупованих територій України, включно з дітьми, людьми похилого віку та людьми з обмеженими можливостями. У звіті ці дії називають "рівнозначними воєнним злочинам і, ймовірно, злочинам проти людяності".

 

Як повідомляла УМ, Наполеонівські плани путіна: інтегрувати окуповані українські території впродовж шести років.