Авіаудари по Іраку і Сирії: Баден заявив про відповідь США

09:56, 03.02.2024
Авіаудари по Іраку і Сирії: Баден заявив про відповідь США

Байден на авіабазі Дувр під час прощання з полеглими вояками США. (Фото CGTN)

Господар Білого дому Джо Байден заявив, що за його вказівкою збройні сили США завдали ударів по об’єктах в Іраку та Сирії, які бійці КВІР та пов’язані з ними ополченці використовують для нападу на американські сили.

 

Як інформує Україна молода, відповідну заяву  оприлюднено на сайті Білого дому в ніч на суботу.

 

«Наша відповідь почалася сьогодні. Це триватиме там і тоді, де ми виберемо», - сказав Байден.

 

За його словами, Сполучені Штати не прагнуть до конфлікту на Близькому Сході чи будь-де ще в світі.

 

"Але нехай знають усі ті, хто може заподіяти нам шкоду: якщо ви завдасте шкоди американцеві, ми відповімо", - додав американський лідер.

 

Він також нагадав, що минулої неділі троє американських солдатів були вбиті в Йорданії безпілотником, запущеним групами бойовиків за підтримки Корпусу вартових ісламської революції (КВІР).

 

"Раніше я був присутній на гідному поверненні цих відважних американців на авіабазі Дувр, і я розмовляв з кожною з їхніх родин", - додав президент США.

 

 

Зауважимо, що в ніч на 3 лютого Сполучені Штати Америки завдали авіаударів по обʼєктах, які пов'язані з Іраном, в Іраку та Сирії.

 

Зокрема, Сили Центрального командування США (CENTCOM) завдали авіаударів в Іраку та Сирії по загону Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) і пов’язаних з ним ополченців.

 

Ударів завдали по більш ніж 85 цілям, за допомогою багатьох літаків, у тому числі дальніх бомбардувальників, які прилетіли зі Сполучених Штатів.

 

Під час авіаударів було застосовано понад 125 високоточних боєприпасів. Об’єкти, по яких було завдано ударів, включали командно-контрольні оперативні центри, розвідувальні центри, сховища ракет і безпілотних літальних апаратів, а також об’єкти логістики та ланцюга постачання боєприпасів груп ополчення та їхніх спонсорів КВІР, які сприяли нападам на сили США та коаліції.

 

Ще 28 січня стало відомо, що троє американських військовослужбовців загинули і десятки отримали поранення під час атаки безпілотного літального апарату на американські сили, дислоковані на північному сході Йорданії поблизу сирійського кордону.

 

Як повідомляла «УМ», уночі 12 січня Сполучені Штати і Велика Британія завдали ударів по цілях, пов'язаних з хуситами в Ємені.