Затяті землероби: нову блокаду кордону з Україною оголосили польські фермери

14:43, 02.02.2024
Затяті землероби: нову блокаду кордону з Україною оголосили польські фермери

Страйк польські фермери планують розпочати 9 лютого.

Загальнонаціональний страйк із блокадою доріг та прикордонних пунктів пропуску оголосили польські фермери. Страйк планують розпочати 9 лютого.

 

Як інформує УМ, про це 2 лютого повідомила Незалежна профспілку фермерів «Солідарність».

 

Зазначається, що на засіданні президії профспілки 31 січня 2024 року одноголосно ухвалили рішення про оголошення загального страйку фермерів по всій країні, який розпочнеться з блокади всіх пунктів перетину кордону між Польщею та Україною, а також блокування доріг та автомагістралей в окремих воєводствах 9 лютого 2024 року о 10.00.

 

«Наше терпіння урвалося. Позиція Брюсселя в останній день січня 2024 року є неприйнятною для всієї нашої аграрної спільноти. Крім того, пасивність польської влади та заяви про співпрацю з Європейською комісією та про дотримання всіх рішень Єврокомісії щодо імпорту сільськогосподарської та харчової продукції з України не залишають нам іншого виходу як оголосити загальний страйк», - йдеться у повідомленні.

 

Страйк з перекриттям пунктів пропуску на кордоні з Україною та доріг по всій країні планують проводити протягом місяця до 10 березня 2024 року.

 

Нещодавно Міністерство інфраструктури Польщі підписало угоду з організаторами блокади пунктів пропуску на польсько-українському кордоні, за результатами якої протестувальники призупиняють до 1 березня свій протест.

 

6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок поблизу трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: «Корчова – Краківець», «Гребенне – Рава-Руська», «Дорогуськ – Ягодин». Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Євросоюзом до 30 червня 2024 року.

 

З 6 січня у Польщі відновили рух вантажівок дорогою до прикордонного пункту пропуску «Медика – Шегині».

 

Як повідомляла УМ, уряд Туска домовляється з фермерами про розблокування кордону.