Ангола планує вигнати росіян із бізнесу по видобутку алмазів

21:29, 27.01.2024
Ангола планує вигнати росіян із бізнесу по видобутку алмазів

Четверта найбільша алмазна шахта світу знаходиться у Анголі. (expansao.co.ao)

Ангола у різний спосіб змушує російську транснаціональну компанію «Alrosa» вийти зі спільного бізнесу «Sociedade de Catoca», якому належить четверта найбільша алмазна шахта світу.

 

Зокрема, в Анголі скоротили видобуток діамантів, бо постачальники й банки відмовляються працювати з ними.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє ангольське видання Expansão.

 

Причина - в санкціях, запровадженими проти росії за вторгнення в Україну, що шкодять торгівлі діамантами.

 

За даними видання, минулого тижня представники ангольської влади зустрічались з російськими колегами в Дубаї (ОАЕ), для того, щоб розвʼязати питання виходу російського акціонера із Sociedade Mineira de Catoca.

 

ЗМІ зазначає, що видобуток діамантів на шахті скоротився, а багато постачальників та банків відмовляються працювати з Catoca через зв'язки з росіянами.

 

Російській компанії належить 41% акцій. Ангольська сторона вимагає, щоб росіяни пішли з бізнесу без умов, натомість росіяни хочуть компенсацій за інвестиції.

 

Один із можливих шляхів розв'язання проблеми – це те, що «Alrosa» піде, але з гарантією, що вона зможе повернутися в майбутньому, коли санкції будуть зняті. З огляду на нещодавнє зближення Анголи з США, росіяни з підозрою ставляться до такого результату, пише видання.

 

Іще один варіант полягає в тому, що росіяни продадуть свою частку акцій ангольській компанії. Однак поки що незрозуміло, чи будуть вони готові це зробити.

 

Вихід росіян зі спільного підприємства з видобутку діамантів необхідний для того, щоб зняти санкції з шахти, але це може бути складним завданням.

 

«Alrosa» – найбільша алмазодобувна компанія, світовий лідер за обсягом видобутку та запасів алмазів. Основними напрямками діяльності є геологорозвідка, видобуток та продаж алмазів, виробництво діамантів.

 

Добувні активи компанії розташовані в Республіці Саха (Якутія) та Архангельській області росії. У групі працюють понад 30 000 осіб. На частку компанії припадає 90% алмазовидобувних потужностей росії, що становить 28% від усього світового ринку.

 

Компанія перебуває під санкціями в усіх країнах Великої сімки, крім Японії. США, Канада і Велика Британія наклали санкції на «Alrosa» ще у лютому-березні 2022 року. Європейський Союз також наклав санкції.

 

Як повідомляла "УМ", президент США Байден посилив санкції проти банків за допомогу росії