Справа Іл-76: ФСБ висадила російських посадовців за хвилини до вильоту

14:45, 25.01.2024
Справа Іл-76: ФСБ висадила російських посадовців за хвилини до вильоту

Місце авіатрощі на Брянщині "загадкового" Іл-76.

На борту літака Іл-76, який напередодні впав у Бєлгородській області РФ, мали перебувати російські високопосадовці, однак в останній момент ФСБ заборонила їм сідати на борт. Після інциденту до місцевого моргу доставили лише п’ять тіл.

 

Як інформує УМ, про це 25 січня повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов у коментарі "Радіо Свобода".

 

За його словами, про це українській розвідці стало відомо вже після аварії Іл-76.

 

Він також додає, що російським рятувальникам не дозволили зробити огляд місця падіння літака.

 

"На борту справді мали перебувати декілька VIP-ів офіційних від військово-політичного представництва держави-агресора. Їхні прізвища відомі і будуть названі, матеріали будуть надані в рамках міжнародного розслідування.

 

Але в останній момент ФСБ фактично наказало їм не сідати на цей борт і скористатись іншими видами транспорту. Ця інформація була вже з’ясована після того, як подія сталася.

 

Представники російського МНС, які приїхали на місце події, були фактично вигнані представниками ФСБ і військовими, і їм не дали можливість здійснити, згідно з протоколом, огляд місця і локалізацію цієї трощі", - сказав, зокрема, Юсов.

 

Юсов також звертає увагу, що на відео з місця падіння літака не видно рештків людських тіл. А до місцевого моргу у Бєлгороді, за агентурними даними, напередодні доставили лише п’ять тіл.

 

Ця кількість, власне, відповідає кількості особового складу екіпажу, того самого Іл-76 – того самого літака, який знаходився у складі Військово-космічних сил Росії, додав Юсов.

 

Вдень 24 січня у Бєлгородській області РФ впав військовий літак Іл-76. Джерела УП в Генштабі зазначили, що літак перевозив ракети для ЗРК С-300.

 

Після падіння російського Іл-76 низка російських ЗМІ поширили заяви голови комітету Держдуми Росії з оброни Андрія Картаполова про те, що в ньому нібито перебували десятки українських військовополонених, яких везли на обмін; український омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив, що з’ясовує ситуацію.

 

Через кілька годин після появи інформації про падіння Іл-76 Генштаб ЗСУ оприлюднив заяву, в якій натякнув, що цей літак був військовою ціллю і перевозив боєприпаси для російської армії

Головне управління розвідки МОУ констатувало, що запланований на 24 січня обмін не відбувся, водночас відомство зазначило, що не володіє даними, чи перебували українські полонені на борту.

 

Білий дім заявив, що поки не має достатньо інформації, щоб встановити, що сталося з літаком Іл-76.

 

Як повідомляла УМ, Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом падіння російського військового літака "Іл-76" у Бєлгородській області рф.