Ворожа «планета»: хакери знищили центр космічної гідрометеорології рф

10:33, 24.01.2024
Ворожа «планета»: хакери знищили центр космічної гідрометеорології рф

Українські хакери атакували центр космічної гідрометеорології рф. (Фото: Telegram ГУР)

Базу даних російського далекосхідного науково-дослідного центру космічної гідрометеорології «Планета» знищено українськими хакерами з групи BO Team – це матиме руйнівні наслідки для росії.

 

Як інформує УМ, про це 24 січня повідомило Головне управління розвідки України у Телеграм.

 

Центр «Планета» займається прийомом та обробкою даних із супутників, а також забезпечує відповідною продукцією понад 50 державних субʼєктів: передусім — Міноборони росії, Генеральний штаб та служби МНС рф.

 

Хакери проникли в базу даних центру й знищили 280 серверів, задіяних у загальній мережі. Обсяг знищеної інформації — близько 2 петабайт даних, а вартість втраченого росією цифрового масиву може становити щонайменше $10 мільйонів.

 

 

Серед знищеного ― метео- та супутникові дані, які в постійному режимі активно використовували Міноборони і МНС рф, «Роскосмос» та низка інших відомств росії, а також — напрацьовані роками унікальні дослідження. Також це повністю відрізало від мережі російську станцію в Арктиці на острові Більшовик, яка виконує важливі завдання у військовій сфері держави-агресора.

 

Робота суперкомпʼютерів, якими обладнаний далекосхідний центр, паралізована та не підлягає відновленню в повному обсязі. У ГУР наголосили, що один такий обчислювальний девайс разом із програмним забезпеченням коштує $350 тисяч. В умовах жорстких санкцій проти росії повторно отримати такий софт фактично неможливо.

 

Загалом десятки стратегічних компаній рф, які працюють на «оборонку» і відіграють ключову роль у підтримці російських окупаційних військ, тривалий час залишатимуться без критично важливої інформації та сервісів.

 

Разом зі сховищами даних, серверами та компʼютерами внаслідок кібератаки паралізовано системи кондиціонування і зволоження повітря, а також регулювання екстреного електроживлення будівлі центру.

 

 

18 січня хакери зламали російське держпідприємство, яке будує військові обʼєкти по всій території росії, і викачали понад 1,2 ТБ даних «Головного військово-будівельного управління по спеціальних обʼєктах». Це понад 500 паспортiв військових обʼєктів Міноборони рф, зокрема арсенали озброєння, майданчики зенітно-ракетних комплексів, штаби, казарми — навіть ті, що розташовані на захоплених ворогом територіях України, та інша технічно-проєктна документація.

 

Як повідомляла УМ, Українські хакери постаралися: «накрилася» система управління підприємствами в рф.