Фіцо «збрендився»: премʼєр пропонує Україні віддати частину територій росії

15:38, 22.01.2024
Фіцо «збрендився»: премʼєр пропонує Україні віддати частину територій росії

Прем'єр-міністр Словаччини Фіцо вважає, що Україна повинна відмовитися від території, щоб припинити російське вторгнення.

«Єдиний спосіб припинити війну росії проти України — це віддати частину території України загарбникам», вважає премʼєр-міністр Словаччини Роберт Фіцо.

 

Як інформує УМ, про це Фіцо заявив в інтервʼю RTVS.

 

«Повинен бути якийсь компроміс. Чого вони [українці] чекають, що росіяни покинуть Крим, Донбас і Луганськ? Це нереально», — заявив Фіцо і додав, що виступає проти членства України в НАТО.

 

На це відреагував речник українського МЗС Олег Ніколенко і наголосив, що не може бути жодного компромісу щодо територіальної цілісності — ні України, ні Словаччини, ні будь-якої іншої країни.

 

«Україна та партнери докладають зусиль задля виведення росіян із Криму, Донбасу та Луганська, щоб вони не пішли далі, зокрема і до Кошицького, Пряшівського та інших словацьких країв», — зазначив речник.

 

Ніколенко додав, що без безпеки в Україні не буде безпеки ні в Словаччині, ні в Європі загалом.

 

Нагадаємо, що наприкінці жовтня 2023 року новим премʼєром Словаччини став Роберт Фіцо від проросійської партії Smer. Після цього країна оголосила, що не надаватиме Україні військової допомоги. Вже 8 листопада уряд Словаччини не схвалив 14-й пакет військової допомоги Україні на €40,3 мільйона від попереднього уряду. Майже всі важливі пакети допомоги від ЄС до виборів у Словаччині блокувала Угорщина. Тепер і Словаччина може піти її шляхом у питанннях щодо України та санкцій проти росії. Також Фіцо підтримав блокування €50 мільярдів допомоги для України.

 

Нещодавно словацький премʼєр написав колонку для медіа, де назвав стратегію Заходу щодо російсько-української війни «провальною» і заявив про бажання нормалізувати відносини з росією. За його словами, росія нібито має отримати «гарантії безпеки» щодо України.

 

Премʼєр Денис Шмигаль у середу 24 січня зустрінеться з премʼєром Словаччини Робертом Фіцо в Ужгороді. Denník N пише, що Фіцо їде на зустріч з гуманітарною допомогою, але заявить там Шмигалю, що його країна озброєння не надаватиме.

 

Як повідомляла УМ, Фіцо усіляко блокуватиме вступ України в НАТО.