Повітряні сили вважають пріоритетом винищувачі F-16, а не штурмовики А-10

17:32, 13.01.2024
Повітряні сили вважають пріоритетом винищувачі F-16, а не штурмовики А-10

Літак А-10 виконує монофункцію: він здатен підтримувати вогнем наземні війська. (US Air Force)

Пріоритетом для Повітряних сил України залишається отримання західних багатоцільових винищувачів F-16.

 

Саме ці літаки дозволять встановити перевагу в повітрі, на відміну від штурмовиків А-10.

 

Як інформує Україна молода, про це речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат сказав у коментарі "Українській правді" в суботу.

 

«Позиція Повітряних сил щодо отримання на озброєння західних літаків незмінна: пріоритетом є F-16, на яких зараз навчаються наші пілоти. Можливо буде інший тип, але саме - багатоцільовий літак, здатний працювати по повітряним, наземним і надводним цілям.

 

Тому F-16 є багатофункціональним і може виконувати ряд цих функцій з широким спектром озброєння", - розповів полковник.

 

За його словами, літак А-10 виконує монофункцію: він здатен підтримувати вогнем наземні війська, тобто завдавати потужних ударів по позиціях противника на землі. Водночас він нагадав, що ці штурмовики дорожчі в обслуговуванні, ніж винищувачі F-16.

 

"Платформа А-10 буде занадто обтяжливою для авіації Повітряних сил, у нас просто не вистачить ресурсів для освоєння цього літака як матеріальних, так і людських", - зазначив Ігнат.

 

При цьому він вказав, що у ЗСУ є літаки штурмової авіації, це - Су-25 і вертольоти Мі-24 та Мі-8, а також є два типи винищувачів МіГ-29, Су-27, бомбардувальник Су-24М і транспортна авіація.

 

Офіцер пояснив, що використання штурмової авіації обмежене через засоби ППО противника на передній лінії фронту і його переваги в повітрі. Тому і льотчики і вертольотчики завдають сьогодні ударів по противнику методом "кабрірування", тобто – задираючи "ніс" угору, і фактично, по балістичній траєкторії відправляючи некеровані авіаційні ракети.

 

Ігнат вказав, що передумовою успіху - перевага в повітрі, яке забезпечать як літак F-16, так і зенітні ракетні комплекси середнього і великого радіусу дії.

 

"І після цього стає можливим ефективне застосування штурмової авіації за призначенням для підтримки наземних військ, а також і бойових вертольотів, в тому числі і західного зразка, які дуже хочуть отримати наші побратими з армійської авіації (мова про Apache, Black Hawk і т.д.)", - підкреслив спікер Повітряних сил.

 

Раніше командувач Сухопутними військами ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський закликав США поставити Україні для підтримки піхоти американські штурмовики A-10 і вертольоти різних серій.

 

«Звичайно, командувач Сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський хотів би бачити більше підтримки з повітря, але Україна не надсилала офіційний запит на надання нам літаків А-10. На сьогодні питанням №1 є освоєння F-16», - констатував Ігнат.

 

Як повідомляла «УМ», під час візиту до Риги президент Зеленський повідомив, що західні партнери передали Україні "деяку далекобійну зброю", яка знищила 26 гелікоптерів за добу і 12 літаків РФ за один раз.