Радянська метода: рашисти значно занизили кількість жертв від підриву Каховської ГЕС

13:41, 28.12.2023
Радянська метода: рашисти значно занизили кількість жертв від підриву Каховської ГЕС

Наочний результат злочину рф після підриву Каховської ГЕС.

Кількість жертв підриву Каховської ГЕС російсько-окупаційна влада на захопленій території Херсонщини значно та навмисно занизила. Росія контролювала видачу свідоцтв про смерть і вилучала тіла, які не забирали родичі, а також погрожувала медикам і волонтерам за розкриття «зайвої» інформації.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у розслідуванні Associated Press.

 

«Масштабу цієї трагедії не тільки росія, але навіть Україна не усвідомлює», — сказала медсестра Світлана, яка стежила за процесом збору свідоцтв про смерть, а потім виїхала на підконтрольну Києву територію.

 

Росія заявляла про 59 загиблих, але тільки в Олешках, населення якого на момент підриву було близько 16 тисяч людей, кількість жертв обчислюється щонайменше сотнями. За оцінками медиків, в Олешках потонули від 200 до 300 людей.

 

Журналісти AP поговорили з трьома медичними працівниками, які вели облік загиблих в Олешках, волонтером, який ховав тіла, двома інформаторами, які передавали розвіддані з цього району СБУ. За їхніми словами, масові поховання розкопали, а невпізнані тіла вивезли, і їх більше не бачили.

 

Як повідомляла УМ, Україна закликає міжнародних партнерів примусити росію закрити шлюзи Каховської ГЕС.