РНБО спростовує чутки про примусову мобілізацію українських жінок

12:03, 19.12.2023
РНБО спростовує чутки про примусову мобілізацію українських жінок

Обов’язковому військовому обліку підлягають лише жінки з медичною та фармацевтичною освітою. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Центр протидії дезінформації РНБО спростовує чутки про примусову мобілізацію українських жінок, які поширює російська пропаганда.

 

Зазначається, що в Україні немає примусової мобілізації жінок.

 

Як інформує Україна молода, про це ро це Центр протидії дезінформації РНБО повідомив у соцмережах у вівторок.

 

Так, у Раді нацбезпеки та оборони наголошують, що дискусії, в яких депутати висловлюють власне бачення та пропозиції – нормальні. Проте однаково в Україні на військовий облік мають стати тільки жінки-медики.

 

«Російська пропаганда поширює наративи про те, що найближчим часом в Україні почнуть мобілізувати жінок. Що відбувається насправді? Наразі обов’язковому військовому обліку підлягають лише жінки з медичною та фармацевтичною освітою. Але облік – це не призов», – уточнили в Центрі протидії дезінформації.

 

І пояснили, що служба для жінок в ЗСУ – тільки добровільна.

 

Окрім того, у Верховній Раді тривають дискусії щодо змін у законодавстві про мобілізацію, демобілізацію та призов на строкову службу. Щодо цього в Центрі протидії дезінформації РНБО пояснили, що такі дискусії, в рамках яких окремі депутати можуть висловлювати власне бачення та пропозиції – цілком нормальні для демократичної країни.

 

Експерти додають, що результатом дискусій має стати законопроєкт, в якому будуть враховані інтереси як держави та Збройних сил, так і громадян.

 

“Наразі про примусову мобілізацію жінок не йдеться. Це добровільний процес”, – запевнили в ЦПД.

 

Днями скандальна народна депутатка з фракції “слуг” Мар’яна Безугла закликала волонтерів, які допомагають українським військовим, змінити свою діяльність на службу в ЗСУ. Зокрема й жінок.

 

Цю тему одразу підхопила російська пропаганда.

 

 

Нагадаємо, постановка жінок з медичною та фармацевтичною освітою на військовий облік, яка почала діяти з 1 жовтня 2023 року в Україні, не є мобілізацією, а лише приведенням військового обліку до ладу. Це крок для забезпечення наявності медичних ресурсів у разі потреби, і він не передбачає автоматичної мобілізації цих жінок.