Знешкоджено агентурну мережу фсб: восени скоригували ракети по багатоповерхівці у Запоріжжі

10:58, 18.12.2023
Знешкоджено агентурну мережу фсб: восени скоригували ракети по багатоповерхівці у Запоріжжі

СБУ знешкодила агентурну мережу фсб, яка 18 жовтня скоригувала російські ракети по багатоповерхівці у Запоріжжі (Фото: сайт СБУ)

Служба безпеки нейтралізувала агентурну мережу фсб, що коригувала повітряні удари окупантів по військовій та цивільній інфраструктурі Запоріжжя.

 

Як інформує УМ, про це 18 грудня повідомили на сайті СБУ.

 

У результаті спецоперації в обласному центрі затримано резидента (керівника) ворожої групи, який 18 жовтня цього року «навів» російські ракети на багатоквартирний будинок у центрі міста.

 

Тієї ночі внаслідок ворожого обстрілу 5 людей загинуло, ще 5 – отримали важкі поранення.

 

«За даними слідства, резидентом російської агентури виявився місцевий житель, представник запорізького «клубу воєнної реконструкції», який об’єднує поціновувачів відтворення історичних подій, у тому числі воєнних баталій.

 

 

У середині жовтня 2023 року його дистанційно завербувала фсб для проведення розвідувально-підривної діяльності у прифронтовому місті.

 

Для законспірованої комунікації з російською спецслужбою її поплічник обрав собі оперативний псевдонім «Палестинець» та створив анонімний чат у популярному месенджері.

 

Щоб забезпечити виконання ворожих завдань, він сформував власну групу інформаторів, до якої включив 4-х місцевих жителів, зокрема й своїх родичів», - сказано, зокрема, в повідомлені, СБУ.

 

Крім того, за даними слідства, вони розвідували місця базування Сил оборони на території Запоріжжя, а також передавали геолокації житлової інфраструктури та промислових об’єктів.

 

Для збору розвідданих інформатори обходили місцевість або виїжджали на об’єкти та здійснювали їх фото- і відеофіксацію на камери власних телефонів.

 

Отримані відомості вони передавали «Палестинцю», а він вже надсилав їх до фсб через «зв’язкового» одного із тимчасово окупованих міст на Запоріжжі.

 

Під час обшуків у помешканнях затриманого резидента фсб та його поплічників вилучено вогнепальну зброю, а також комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами злочинних дій.

 

Також у фігурантів виявлено заборонену радянську та прокремлівську символіку.

 

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили «Палестинцю» про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану) та обрано запобіжний захід – тримання під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

 

Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх учасників агентурної мережі.

 

Як повідомляла УМ, хористка УПЦ (МП) «наводила» ворожі ракети на позиції ЗСУ поблизу Запоріжжя.