Саміт ЄС: лідери почали дебати про розширення та потенційне членство України

18:44, 14.12.2023
Саміт ЄС: лідери почали дебати про розширення та потенційне членство України

Саміт лідерів ЄС у Брюсселі. (Фото Офісу президента)

Лідери Євросоюзу розпочали переговори про потенційне членство України та Молдови в ЄС, а також про надання Грузії статусу кандидата на вступ до Євросоюзу в четвер ввечері.

 

Загалом узгоджені рекомендації мають бути доопрацьовані старшими радниками на тлі невизначеності щодо підтримки з боку Угорщини.

 

Як інформує Україна молода, про це пише британське видання The Guardian.

 

Джерела видання повідомляють, що лідери вже перейшли до обговорення розширення, досягнувши "широкої згоди" між усіма 27 країнами щодо бюджету, відомого як багаторічна фінансова рамка (MFF).

 

Інсайдери кажуть, що "коригування" бюджету тепер передано "шерпам", старшим радникам, які ретельно вивчатимуть деталі, щоб дійти згоди.

 

"Останнє питання про те, чи підтримає (прем'єр-міністр Угорщини) Віктор Орбан елемент бюджету про фонд для України на 50 мільярдів євро, не вирішуватиметься доти, доки не буде ухвалено рішення про розширення, оскільки вони обидва нерозривно пов'язані між собою", - пише видання.

 

"Шерпи", як вказано, подивляться, чи зможуть вони досягти подальшого скорочення.

 

"Шерпам необхідно про все домовитися і донести до своїх керівників", - сказав інсайдер.

 

Нагадаємо, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не виявив жодних ознак готовності йти на компроміс у питанні щодо вступу України до ЄС, прибувши на саміт у четвер вранці.

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський звернувся до учасників саміту ЄС в режимі відеозв’язку та закликав політичних лідерів не зраджувати український народ та його віру у Європу.