Російські хакери «зізналися» в атаці на «Київстар» - СБУ

13:04, 13.12.2023
Російські хакери «зізналися» в атаці на «Київстар» - СБУ

Відповідальність за атаку на «Київстар» взяли на себе російські хакери

Одне з російських псевдохакерських угруповань взяло на себе відповідальність за атаку на «Київстар»

 

Як інформує УМ, про це заявили в пресслужбі СБУ.

 

"Відповідальність за атаку вже взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань. Воно є хакерським підрозділом головного управління Генштабу збройних сил РФ (більш відомого як ГРУ), яке таким чином публічно легалізує результати своєї злочинної діяльності", - повідомили в СБУ.

 

Наразі кіберфахівці Служби безпеки України та спеціалісти «Київстару» у взаємодії з іншими державними органами продовжують роботи з відновлення мережі.

 

За попередніми розрахунками відомства, 13 грудня планується відновити фіксований інтернет для домогосподарств, а також розпочати запуск мобільного зв’язку та інтернету.

 

Цифровій інфраструктурі «Київстару» було завдано критичних уражень, тому відновлення всіх послуг із дотриманням необхідних протоколів безпеки вимагає часу, зауважили в СБУ.

 

Відомство документує кібератаку рф по цивільній інфраструктурі України як черговий воєнний злочин.

 

ЗМІ повідомляють, що російські хакери із так званої групи «Солнцепек» взяли на себе відповідальність за кібератаку на українського оператора мобільного звʼязку «Київстар».

 

Там заявили, що хакерська група нібито знищила 10 тисяч комп'ютерів, понад чотири тисячі серверів, усі системи хмарного зберігання даних і резервного копіювання.

 

«Ми атакували «Київстар», тому що компанія забезпечує зв'язком ЗСУ, а також державні органи й силові структури України», - йдеться у повідомленні.

 

Зранку 12 грудня в роботі одного з найбільших мобільних операторів України — «Київстару» — стався технічний збій. Згодом у компанії підтвердили, що стали жертвою «потужної хакерської атаки».

 

Як повідомляла УМ, «Найбільша у світі хакерська атака на телеком»: «реанімувати» Київстар допомагають Microsoft, Cisco та Ericsson.