Дональд Туск обраний депутатами Сейму на посаду прем’єра Польщі

20:42, 11.12.2023
Дональд Туск обраний депутатами Сейму на посаду прем’єра Польщі

Кандидатуру Туска підтримали 248 депутатів, (twitter.com/donaldtusk)

Більшість депутатів Сейму проголосували за призначення Дональда Туска прем’єр-міністром Польщі під час засідання у понеділок ввечері.

 

Як інформує Україна молода, Дональд Туск одразу подякував Польщі та оприлюднив у соцмережах світлину миті після голосування Сейму за його кандидатуру.

 

Кандидатуру Туска підтримали 248 депутатів, 201 проголосував проти. Ніхто не утримався.

 

«Дякую тобі, Польща, це дійсно великий день, не для мене, а для всіх тих, хто вірив, що завдяки вам все зміниться на краще», – сказав Туск.

 

І додав, що мусив повернутися на посаду прем’єра: «Я хотів би подякувати членам партії "Право і справедливість", саме вам вдалося розбудити мільйони людей. Саме завдяки тому, що ви намагалися зробити не тільки зі мною, а й з демократією, так багато поляків прокинулися 15 жовтня».

 

«Вітаю Дональда Туска з обранням на посаду прем’єр-міністра Польщі. Вірю, що сьогодні Україна i Польща творять нову сторінку в історії двосторонніх відносин, а також усієї об’єднаної Європи.

 

Для мене буде честю та приємністю співпрацювати з прем’єр-міністром та урядом Польщі заради спільного європейського майбутнього наших країн і народів. Разом ми переможемо! Разом ми сильніші!», - написав у соцмережі Х прем'єр-України Денис Шмигаль.

 

Нагадаємо, що партія "Громадянська платформа" Туска разом із "Третім шляхом" та "Новою Лівицею" мають більшість у Сеймі.

 

Раніше у понеділок Сейм не проголосував за довіру уряду Матеуша Моравецького, чию кандидатуру висунув президент Польщі Анджей Дуда

 

Ймовірно, уряд Туска повноцінно запрацює не раніше 13 грудня, після складання присяги перед президентом Польщі.

 

Як повідомляла «УМ», Дональд Туск обіцяє розблокувати кордон з Україною.