Двометровий череп: у Британії знайшли рештки величезного динозавра, фото

18:06, 11.12.2023
Двометровий череп: у Британії знайшли рештки величезного динозавра, фото

Пліозавр є одним із найбільших хижаків, які коли-небудь жили на планеті. (Фото ВВС)

У графстві Дорсет, що в Великій Британії, зі скель узбережжя витягли гігантський череп пліозавра — це величезний динозавр, який населяв океан близько 150 мільйонів років тому.

 

Довжина знайденого скамʼянілого черепа склала два метри, що робить пліозавра одним із найбільших хижаків, які коли-небудь жили на планеті.

 

Як інформує УМ, про це повідомила всесвітня служба BBC.

 

Знайдений череп є унікальним, адже він зберігся повністю — нижня щелепа та верхній череп зʼєднані разом. У більшості випадків науковці знаходять лише частину скамʼянілостей.

 

У динозавра було 130 зубів. Задня сторона кожного зуба ребриста, що допомагало хижаку проткнути тіло жертви, а потім швидко завдати другого удару.

 

 

Довжина динозавра становила 10—12 метрів, він мав чотири потужні кінцівки, схожі на ласти. Він був головним хижаком у доісторичному океані. Пліозавр харчувався іншими динозаврами, зокрема й слабшими представниками свого виду.

 

Щелепи пліозавра стискали жертву з силою 33 тисячі ньютонів. Для порівняння, найпотужніші щелепи серед нині живих тварин мають морські крокодили — 16 тисяч ньютонів. Відтепер науковці намагатимуться знайти рештки тіла тварини.

 

 

Нещодавно науковці зробили компʼютерне моделювання наслідків удару астероїда, що зіткнувся з Землею 66 мільйонів років тому, і виявили, що причиною вимирання динозаврів може бути пил.

 

У Швейцарії за $6,1 мільйона продали скелет тиранозавра під назвою Трініті. Він складається з кісток трьох різних динозаврів віком від 65 до 67 мільйонів років.

 

 

Як повідомляла УМ, скелетом мамонта, якому приблизно 250 тисяч років, щойно поповнилася експозиція Кам'янець-Подільського історичного музею-заповідника.