Не «виїзні»: чимало нардепів хоче скласти мандати, але їх не відпускають

14:28, 11.12.2023
Не «виїзні»: чимало нардепів хоче скласти мандати, але їх не відпускають

Нардепівські ряди стрімко рідіють, й бажаючих полишити "теплі" місця не меншає. (Фото: Вікіпедія)

Кількість народних депутатів, які бажають достроково скласти свої повноваження, доволі велика, але сприянням їм у цьому не буде, бо вони повинні добути до кінця нинішньої каденції ВРУ.

 

Як інформує УМ, про це 11 грудня заявив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в коментарі телеканалу "Рада".

 

"Насправді кількість людей, які хочуть піти з парламенту, набагато більша. Ми вже не відпускаємо людей... Ми говоримо, що просто не будемо за це голосувати, тому що люди мають досидіти до кінця (нинішньої каденції Верховної Ради) і ухвалювати необхідні для держави закони", - зазначив голова фракції «слуг».

 

Арахамія констатував, що зменшення кількісного складу парламенту не може не позначатися на її діяльності. За його словами, у зв'язку з новими викликами необхідно оптимізувати роботу парламенту і знизити мінімальну кількість народних депутатів у групах, "щоб зберегти ці групи, щоб парламент, умовно, до нового скликання пропрацював приблизно в тому самому структурному режимі, якому він почав працювати".

 

Нагадаємо, що станом на 11 грудня 2023 року, кількісний склад Верховної Ради - 400 народних депутатів (згідно із законодавством має бути 450).

 

Найменшою фракцією в українському парламенті є "Голос" - 20 нардепів (під час формування фракції на першій сесії було 22). У депутатських групах "Відновлення України" і "За майбутнє" відповідно 16 і 17 членів.

 

На кінець жовтня Верховна Рада з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну втратила двадцять мандатів народних депутатів.

 

У грудні ВРУ достроково припинила повноваження ще 3 народних депутатів, Дмитра Шпенова (позафракційний), Максима Єфімова (депутатська група "Відновлення України), Віталія Данілова (фракція "Батьківщина").

 

Як повідомляла УМ, Стефанчук апелює: Голова ВРУ випровдовується щодо дозволів і заборон для нардепів на закордонні відрядження.