Росія викрала майже 20 тисяч українських дітей, повернули лише 387 — Олена Зеленська

08:42, 09.12.2023
Росія викрала майже 20 тисяч українських дітей, повернули лише 387 — Олена Зеленська

Олена Зеленська із дівчинкою, яку вдалося повернути в Україну

Україні вдалося повернути лише 387 дітей із 20 тисяч, які були депортовані Росією.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила перша леді Олена Зеленська у Telegram.

 

За її словами, кожне повернення – не статистика, а унікальна спецоперація, причому міжнародна: "Росія не йде на прямий контакт із нами. І тому діти їдуть додому через треті країни, за посередництва багатьох небайдужих людей".

 

«От чому важлива співпраця світу. От чому я так сподіваюся на коаліцію для порятунку викрадених дітей, яку запропонувала створити Канада місяць тому і яка скоро має запрацювати», – зазначила Олена Зеленська.

 

Перша леді також наголосила, що не менш важка робота – це створити поверненим дітям відчуття дому. Щоб діти мали можливості навчатися й самореалізовуватися, отримували психологічну, матеріальну й соціальну підтримку. 

 

Переважно діти, викрадені з України, сироти чи позбавлені батьківської опіки та вивезені в Росію цілими інтернатами. Тож, Зеленська вважає, принциповою позицією має стати те, що після повернення на батьківщину їх має зустріти родина: "Нехай прийомна, але справжня". 
 

Як повідомляла УМ, глава російської партії "Справедливая Россия" Сергій Миронов удочерив 10-місячну дівчинку, яку росіяни викрали у 2022 році із окупованої Херсонської області. Він також змінив їй ім'я.