У поміч 300 «спартанців»: ВРУ проголосувала за збільшення штату НАБУ

13:55, 08.12.2023
У поміч 300 «спартанців»: ВРУ проголосувала за збільшення штату НАБУ

Рада підтримала в цілому збільшення на 300 людей склад НАБУ: тепер чисельність Національного антикорупційного бюро України з 700 сягне 1 тисячі співробітників.

У другому читанні Верховна Рада ухвалила закон про внесення зміни до статті 5 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» щодо посилення інституційної спроможності Національного антикорупційного бюро України.

 

Як інформує УМ, про це 8 грудня повідомив народний депутат із парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі.

 

Він уточнив, що законодавча ініціатива №10203-1 була підтримана 332 голосами народних депутатів.

 

За словами Железняка, це важливий закон, який є одним з основних у європейських зобовʼязаннях України.

 

Документ розроблено з метою посилення інституційної спроможності НАБУ, зокрема в частині збільшення граничної чисельності центрального та територіальних управлінь НАБУ на 300 осіб.

 

Документом пропонується збільшити граничну чисельність штату НАБУ з 700 до 1000 осіб, передбачивши, зокрема, збільшення кількості осіб начальницького складу з 500 до 750 осіб.

 

Крім того, враховуючи обмежені можливості фінансування в умовах правового режиму воєнного стану, реалізувати пропоновані положення пропонується шляхом передбачення у прикінцевих та перехідних положеннях акта забезпечення Кабінетом міністрів України поетапного проведення конкурсу на заміщення додаткових вакантних посад.

 

З 1 січня 2024 року планується проведення конкурсів на 100 посад, з них 10 осіб – державні службовці.

 

З 1 січня 2025 року – на 100 посад, з них 20 осіб – державні службовці;

 

З 1 січня 2026 року – на 100 посад, з них 20 осіб – державні службовці.

 

Очікується, що реалізація закону посилить кадровий потенціал Національного антикорупційного бюро України, що, своєю чергою, забезпечить підвищення ефективності та результативності у розкритті та запобіганні корупційним злочинам.

 

Нагадаємо, що 21 листопада Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт щодо збільшення складу Національного антикорупційного бюро України на 300 осіб.

 

Як повідомляла УМ, Національне агентство з питань запобігання корупції  і Державне бюро розслідувань знайшли у керівниці податкової Полтавської області необґрунтовані активи на 6,1 мільйона гривень.