Другий український водій помер на кордоні з Польщею

12:23, 23.11.2023
Другий український водій помер на кордоні з Польщею

Смерть українського водія на польському кордоні - вже друга трагедія спричинена страйком перевізників сусідньої країни.

Неподалік пункту пропуску «Корчова — Краківець» в Польщі на стоянці, де триває страйк польських перевізників, помер ще один український водій.

 

Як інформує УМ, про це в ефірі «Суспільного» заявив віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників Володимир Балін.

 

За його інформацією, водій, імʼя якого не називають, помер сьогодні вночі в Корчові на стоянці. Машина померлого має харківські номери.

 

«Я розумію, що, скоріше за все, причиною є фізіологія, але так чи інакше, стрес, який вони отримують через цей страйк, через те, що вимушені жити в кабінах і незрозуміло коли зможуть потрапити в Україну, додає негативу і спричиняє певні ситуації. Там уже будуть розбиратися медики й правоохоронні органи, але факт є», — зазначив Балін.

 

Раніше, 11 листопада, перед пунктом пропуску «Дорогуськ — Ягодин» у своїй вантажівці помер 54-річний український водій, який планував перетнути кордон. Це сталось на парковці міста Хелм, неподалік пункту пропуску.

 

6 листопада польські перевізники влаштували страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажівок: «Корчова — Краковець», «Гребенне — Рава-Руська» і «Дорогуськ — Ягодин». Пікетувальники вимагають заборонити реєстрацію в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом, які витісняють польських підприємців з ринку.

 

Після перемовин польські перевізники відмовилися припинити блокування кордону з Україною та відкинули спільні пропозиції Єврокомісії, України та Польщі. Ключова вимога протестувальників — повернутися до системи дозволів. Українська сторона заявила, що ця вимога не може бути виконана, а в Директораті Єврокомісії наголосили, що таке питання не може бути предметом цієї зустрічі. За останніми даними ДПСУ, через страйк поляків у чергах на вʼїзд до України чекають 2 900 вантажівок, зокрема з гуманітарною допомогою.

 

Польські перевізники продовжать блокаду пункту пропуску «Ягодин — Дорогуськ» на українсько-польському кордоні до 1 лютого 2024 року. За оцінкою Федерації роботодавців України, збитки, яких зазнала українська економіка через польських протестувальників, уже перевищили €400 мільйонів.

 

Додамо, що поляки заблокували ще один пункт пропуску на кордоні з Україною.

                 

Про це 23 листопада повідомив речник Держприкордонслужби України Андрій Демченко.

 

 "За наявною інформацією, яку надавали польські прикордонники, сьогодні близько 10.30 на території Польщі на дорозі перед пунктом пропуску "Медика" (Республіка Польща), суміжному з українським пунктом пропуску "Шегині", розпочалось блокування руху вантажних транспортних засобів.

 

У зв’язку з цим ускладнення руху можливе як на виїзд з Польщі, так і на в’їзд", - зазначив чиновник.

 

На сьогоднішній день, як повідомили у Держприкордонслужбі, в  чергах на кордоні Польщі з Україною стоять 2600 вантажівок.

 

Як повідомляла УМ, розблоковано українсько-словацький кордон.