Без вироку: термін давності спливає у десятках справ Майдану

11:45, 20.11.2023
Без вироку: термін давності спливає у десятках справ Майдану

Є реальні побоювання, що у справах Майдану чимало негідників через термін давності не будуть покарані.

Встигнути отримати вироки  - це основна проблема розслідування справ, які стосуються Революції Гідності.

 

Як інформує УМ, про це 20 листопада заявив керівник Департаменту організації, процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013 — 2014 роках, Офісу генпрокурора Олексій Донський.

 

За його словами, цьогоріч до суду скеровано справу щодо колишнього керівництва України. Вона налічує понад 1800 томів. В Офісі Генпрокурора сподіваються, що незабаром розпочнеться підготовче судове засідання, але коли буде винесено вирок – не знають.

 

Загалом у судах розглядається 150 справ щодо близько 300 осіб. На досудовому розслідуванні залишаються близько 70 справ.

 

Донський зазначив, що основна проблема – встигнути отримати вироки у тих справах, де строки закінчуються.

 

"Таких справ (у яких спливають терміни давності) – близько 60. Це не стосується, наприклад, справ відносно осіб, які переховуються від слідства, бо там термін давності притягнення до кримінальної відповідальності переривається. Це так само не стосується справ про особливо тяжкі злочини, в тому числі ті, за які передбачені покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Тобто по цих справах ризику немає.

 

Йдеться про справи щодо тяжких злочинів, де встановлені особи, де справи впродовж тривалого часу розглядаються в судах. Таких справ близько 60-ти. Ми за цей рік частину вироків отримали, але нам вкрай важливо було б, щоб ці справи розглядалися в розумні строки і щоб вони закінчилися вироками", - пояснив він.

 

За словами Донського, нехай це буде виправдальний чи звинувачувальний вирок, але вирок, тобто юридично значиме рішення у справі, а не закінчення за строками давності, коли особа звільняється від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав, але "вироку немає, тобто юридичної оцінки дій також немає".

 

Представник Офісу Генпрокурора зазначив, що реальні вироки могли б бути винесені раніше, якби було раніше внесено зміни у спеціальні процедури.

 

Як повідомляла УМ, Справа Майдану: екскерівникам СБУ та співробітникам фсб повідомлено про підозру.