У США почалися тренування українських пілотів на винищувачах F-16

13:55, 17.11.2023
У США почалися тренування українських пілотів на винищувачах F-16

Окрім навчених пілотів, Україна отримає запасні частинини до літаків F-16

Українські пілоти розпочали підготовку до польотів на винищувачах F-16 у США.

 

Як інформує Україна молода, про це напередодні повідомив  Пентагон.

 

"Міністерство оборони вже бере участь у навчанні готових українських пілотів керувати літаком F-16", – йдеться у повідомленні.

 

У ньому наголошується, що паралельно вирішується питання щодо забезпечення України запасними частинами для цих літаків.

 

Пентагон нагадав, що раніше цього року Держдепартамент США заявив про готовність схвалити передачу третьою стороною літаків F-16 американського виробництва Україні. Нідерланди, Данія та Норвегія оголосили про намір здійснити постачання, вивівши літаки з власних ВПС.

 

"Щоб гарантувати українським пілотам успіх в експлуатації F-16, вони проходять навчання у США та Європі як з льотної експлуатації, так і з технічного обслуговування", – зазначили у америкнаському військовому відомстві.

 

За словами заступника міністра оборони США із закупівель та матеріально-технічного забезпечення Білла Лапланте, без запасних частин винищувачі F-16, на яких літатимуть українці, можуть бути виведені з експлуатації лише за кілька місяців. Тому американці планують створити запас запчастин для літаків на 90 днів.

 

"Ми не дозволимо цьому статися, – сказав він. – І якщо інші країни не нададуть запасні частини, ми знайдемо та надамо їх".

 

У жовтні Посол США в Україні Бріджит Брінк повідомила, що українські пілоти розпочали навчання на винищувачах F-16 в Аризоні.

 

Як повідомляла УМ, Європейський навчальний центр винищувачів F-16 на військово-повітряній базі Фетешті, де пройдуть навчання пілотів із України відкривають у понеділок, 13 листопада, міністр оборони Румунії Анджел Тилвар разом із нідерландською колегою Кайсою Оллонгрен.