Польська блокада призвела до колосальної черги вантажівок на україно-словацькому кордоні

11:47, 17.11.2023
Польська блокада призвела до колосальної черги вантажівок на україно-словацькому кордоні

Польський "бунт" призвів і до колапсу на україно-словацькому кордоні.

Митниця фіксує на Закарпатті збільшення черги вантажівок на словацькому кордоні за рахунок фур із польського напрямку.

 

Як інформує УМ, про це повідомила речниця Закарпатської митниці Вікторія Сенгетовська.

 

"Станом на учора, 16 листопада, у нас на КПП "Ужгород" на словацькому кордоні було 900 машин. Черга потроху рухається - ми оформляємо 250 машин, ця цифра відображає нашу пропускну спроможність за добу. Кількість машин, які проходять кордон за день, не змінилася", - зазначила вона.

 

За словами речниці, фури наразі продовжують прибувати з пунктів пропуску з польського кордону, тож черга збільшується.

 

"З Волині, "Ягодина", їм потрібно проїхати додатково 600 км. Ті, хто не поїхали на "Краківець", мають додатково зробити коло в 300 км. Але там на польському кордоні водії стоять по два тижні в чергах, тут, на словацькому кордоні, можуть проїхати за три-чотири дні. Тому й їдуть сюди", - пояснила ситуацію Сенгетовська.

 

Закарпатські митники скеровують водіїв також на угорський пункт пропуску "Тиса", де більші потужності митниці. Утім більшість водіїв обирають КПП "Ужгород" на словацькому кордоні - тому що це їм ще плюс 150 км до маршруту, а також на автобанах Угорщини діють деякі обмеження щодо ваги вантажівок.

 

Наразі на Закарпатській митниці очікують, що ситуація з польським кордоном вирішиться через санкції ЄС. Інакше, вважають, ця хвиля піде далі і до Польщі приєднаються також Словаччина та Угорщина.

 

Учора словацькі перевізники доєдналися до поляків з акцією - із 14 по 15 годину не пропускали українські вантажівки у свою країну. Утім, за інформацією Закарпатської митниці, ця акція не вплинула на роботу митниці - 250 вантажівок проїхали через кордон учора, як це було завжди.

 

Нагадаємо, що 6 листопада польські перевізники розпочали блокування руху вантажного транспорту з Польщі в напрямку до України у пунктах пропуску "Ягодин - Дорохуськ", "Краківець - Корчова", "Рава-Руська - Хребенне".

 

Як повідомляла УМ, Блокування кордону України: Євросоюз може покарати Польщу за «бунт».