«Переслідування» російської церкви в Україні: рф скликає Радбез ООН

09:33, 17.11.2023
«Переслідування» російської церкви в Україні: рф скликає Радбез ООН

Радбез ООН сьогодні вислуховуватиме скаргу рф щодо "пресування" росцеркви в Україні.

На запит Росії для обгорнення нібито переслідування російської церкви в Україні Рада Безпеки ООН збереться у п'ятницю, 17 листопада.

 

Як інформує УМ, у секретаріаті Радбезу від ООН доповідатиме помічниця Генерального секретаря з прав людини Ільзе Брандс-Керіс.

 

Це буде третє засідання Радбезу, скликане Росією з питань «переслідування» російської церкви в Україні протягом останнього року.

 

Крім того, росія скликала неформальне засідання за формулою Аррії з цієї теми.

 

Очікується, що Брандс-Керіс говоритиме, зокрема, про порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права, спричинених російським вторгненням в Україну.

 

Засідання розпочнеться о 10:00 (о 17:00 за Києвом).

 

Нагадаємо, що 15 листопада Третій комітет Генеральної Асамблеї попередньо схвалив резолюцію «Ситуація з правами людини на тимчасово окупованих територіях України, включаючи Автономну Республіку Крим та місто Севастополь».

 

Резолюція засуджує серйозні порушення міжнародного гуманітарного права та прав людини, що вчиняються проти жителів тимчасово окупованих територій України, зокрема щодо свободи вираження поглядів, релігії або переконань. Остаточне ухвалення документа очікується на сесії Генасамблеї в грудні.

 

Як повідомляла УМ, Україна пропонує членам ООН підписати Декларацію з нагоди 90-х роковин Голодомору.