Блокування кордону України: Євросоюз може покарати Польщу за «бунт»

12:51, 16.11.2023
Блокування кордону України: Євросоюз може покарати Польщу за «бунт»

На польсько-українському кордоні.

Європейська комісія може розпочати каральну процедуру проти Польщі, якщо польська влада не вирішить проблему блокування перевізниками прикордонних переходів з Україною.

 

Як інформує УМ, про це повідомив кореспондент польського RMF FM у Брюсселі.

 

Деталі: У Єврокомісії наголошують, що польська влада зобов'язана забезпечити потік товарів з України через так звані "коридори солідарності". Польська влада повинна за законодавством ЄС забезпечити вільний рух українських вантажівок на прикордонних переходах, повідомив RMF FM речник Єврокомісії.

 

Дехто в ЄК вважає, що польська влада робить не все, щоб вирішити проблему і припинити протест польських перевізників, і Брюссель явно втрачає терпіння.

 

З неофіційних джерел RMF FM стало відомо, що у Єврокомісії розглядають питання про порушення польською владою регламенту ЄС щодо лібералізації торгівлі з Україною, дію якого нещодавно було продовжено до червня 2024 року. Наразі Єврокомісія має дослідити правові підстави для запуску каральної процедури.

 

Офіційно ЄК не хоче коментувати заходи, які вона може вжити проти польської влади, оскільки запевняє, що переговори з Польщею та Україною тривають.

 

"Європейська комісія все ще перебуває в контакті з владою обох країн, ми не можемо коментувати потенційні заходи, оскільки дискусії тривають", - сказав речник Єврокомісії.

 

Нагадаємо, що 6 листопада десятки польських перевізників почали блокувати три прикордонні переходи з Україною. Вони вимагають, серед іншого, запровадження комерційних дозволів для українських компаній на перевезення вантажів, за винятком гуманітарної допомоги та поставок для українських військових, призупинення дії ліцензій для компаній, які були створені після початку війни в Україні, та проведення їх перевірок.

 

Як повідомляла УМ, Роблокування пунктів пропуску: Україна та Польща проведуть зустріч на кордоні.