Фотографували наслідки «прильотів» по Києву та Черкасах: затримано «мисливців» на Patriot

11:27, 13.11.2023
Фотографували наслідки «прильотів» по Києву та Черкасах: затримано «мисливців» на Patriot

СБУ затримала двох ворожих поплічників. (Фото: сайт СБУ)

Контррозвідка Служби безпеки викрила ще двох поплічників агресора, які збирали розвіддані про дислокацію Сил оборони та наслідки повітряних атак рф у Києві та Черкасах.

 

Обох було затримано, при цьому, одного зі зрадників саме напередодні виїзду до країни-агресора.

 

Як інформує УМ, про це 13 листопада повідомили на сайті СБУ.

 

«За даними слідства, одного з фігурантів найбільше цікавили орієнтовні координати базування систем української ППО, у тому числі зенітно-ракетних комплексів Patriot.

 

Також зловмисники виїжджали на місця повітряних ударів агресора та фотографували там наслідки ворожих «прильотів». Приховані фотознімки робили з різних ракурсів та прив’язкою до місцевості.

 

Встановлено, що після ракетної атаки рф по Черкасах 21 вересня цього року жінка зробила приховані фото пошкодженої будівлі у центрі міста та переслала їх своєму спільнику, громадянину рф, який проживає в Києві», - сказано, зокрема, в повідомлені СБУ.

 

За наявними даними, після отримання «звіту» з уточнюючими відомостями щодо наслідків ураження киянин намагався виїхати до росії. Поїздку планував через територію ЄС як особа непризовного віку.

 

Втім, співробітники СБУ викрили плани зловмисника і затримали його після того, як він вже придбав квитки до однієї з європейських країн.

 

Як встановило розслідування, затриманим виявився доктор філософії, колишній викладач одного із Чернігівських закладів вищої освіти. У 2015 році він виїздив до тимчасово окупованого Криму, де отримав російський паспорт.

 

Невдовзі він повернувся до Києва, а вже після початку повномасштабного вторгнення рф розпочав приховано відслідковувати місця базування Сил оборони в столиці.

 

Згодом до підривної діяльності він залучив свою знайому з Черкас.

 

Співробітники СБУ задокументували її злочинні дії і затримали за місцем проживання.

 

Під час обшуків у помешканнях фігурантів було виявлено:

 

заборонену символіку країни-агресора;

сувенірну продукцію з фотографіями путіна;

паспорт громадянина рф;

мобільні телефони із доказами незаконної діяльності.

Наразі слідчі Служби безпеки кваліфікували протиправні дії затриманих за двома статтями Кримінального кодексу України:

 

ч. 2 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про переміщення, рух та розташування підрозділів ЗСУ);

чч. 1, 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Затриманим обрано запобіжний захід – тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисникам загрожує до 8 років тюрми.

 

Як повідомляла УМ, контррозвідка Служби безпеки спільно з Національною поліцією та у взаємодії з Міністерством закордонних справ України заблокувала канал нелегальної міграції до ЄС вихідців із країн підвищеного терористичного ризику.