Історична очистка ООН: вперше представника рф не обрано до суду організації

10:51, 10.11.2023
Історична очистка ООН: вперше представника рф не обрано до суду організації

Міжнародний суд ООН.

У Гаазі за результатами виборів у Міжнародному суді ООН вперше в історії не буде радянського або російського судді.

 

Як інформує УМ, про це Президент України Володимир Зеленський повідомив у Телеграм.

 

Він заявив, що ООН “почала очищатися від зловмисного впливу Росії”.

 

Представник РФ Кирилл Геворгян програв представникові Румунії — ексміністру закордонних справ Богдану Ауреску. Вони номінувались до складу суду в Гаазі від регіону Східної Європи.

 

“Уперше в історії ООН її держави-члени відмовили Росії у праві здійснювати правосуддя від їх імені в Міжнародному суді ООН. Світ бачить, хто руйнує міжнародне право, а не захищає його”, — написав Зеленський.

 

Він привітав представників Австралії, Мексики, ПАР, Румунії та США з перемогою на виборах до Міжнародного суду ООН як у Раді безпеки, так і в Генасамблеї.

 

Представник України в ООН Сергій Кислиця назвав це історичною подією.

 

“Вперше з 1946 року Москві вказали на вихід з Міжнародного суду ООН. Та ще як! У Радбезі РФ не спромоглася набрати більше за 5-6 голосів в усіх 5 турах. До того ж, її затятий опонент США набрали 12-14. Не менш провальним був і результат у ГА — друга з кінця”, — йдеться в повідомленні.

 

У складі Міжнародного суду ООН — 15 суддів. Вони обираються Радбезом і Генасамблеєю ООН, що голосують незалежно одна від одної. Для того, щоб бути обраним, кандидат має отримати абсолютне число голосів в обох органах. З метою забезпечення спадкоємності у складі Суду не всі терміни повноважень 15 суддів закінчуються в один і той самий час. Кожні три роки проводяться вибори однієї третини членів Суду.

 

Нагадаємо, що 7 квітня 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення в Україну, Росію виключили з Ради ООН з прав людини (РПЛ ООН). РФ намагалась повернутись у Раду ООН з прав людини, але 10 жовтня 2023 року програла за результатами таємного голосування.

 

Як повідомляла УМ, Україна терміново скликає Радбез ООН через псевдореферендуми.