Гуманітарна підтримка: Зеленський провів розмову з еміром Катару

15:19, 22.10.2023
Гуманітарна підтримка: Зеленський провів розмову з еміром Катару

Під час розмови. (Фото: сайт ОП)

Вдячність еміру Катару шейху Таміму бін Хамаду Аль Тані висловив Президент України Володимир Зеленський за гуманітарну підтримку та сприяння Катару в поверненні українських дітей, депортованих Росією.

 

Як інформує УМ, про це 22 жовтня повідомила пресслужба Офісу Президента.

 

Як повідомляється, глава держави подякував за гуманітарну підтримку з боку Катару, зокрема за 100 млн дол., виділених на зміцнення українського енергетичного сектору, а також на обладнання для швидких і хірургічних відділень тощо. Також Президент відзначив вагому посередницьку роль Катару в поверненні незаконно депортованих і примусово переміщених українських дітей.

 

«Тільки те, що ми можемо підтвердити документально, – це близько 20 тисяч викрадених дітей. Це страшна цифра, але реальна ще більша. Тому нам потрібно продовжувати цей трек. Ми готові до подальшої координації та співпраці», – зазначив Зеленський.

 

Президент України відзначив зацікавленість Катару в реалізації гуманітарних проєктів першої леді Олени Зеленської щодо відновлення зруйнованих лікарень.

 

Також співрозмовники обговорили ситуацію на Близькому Сході й погодилися з необхідністю докласти зусиль для деескалації конфлікту, пошуку миру та захисту цивільних. Глава Української держави наголосив на важливості безперешкодного функціонування гуманітарних коридорів для евакуації цивільних громадян та постачання гуманітарних вантажів.

 

Зеленський зазначив, що попри глобальні виклики участь країн Затоки дуже важлива для реалізації Української формули миру. Президент подякував за участь катарської делегації в консультаціях радників із питань національної безпеки в Джидді та готовність Катару відрядити представників на наступну зустріч, що відбудеться на Мальті.

Нагадаємо, що Катар допоміг повернути трьох викрадених Росією українських дітей.

 

Національний комітет з прав людини держави Катар та Офіс омбудсмена України напрацювали шляхи майбутньої співпраці в галузі захисту прав людини, зокрема, у сфері повернення депортованих Росією дітей.

 

Як повідомляла УМ, Зеленський відреагував на заяву Байдена про терор ХАМАС і тиранію путіна.