Україна «демілітаризувала» носій крилатих ракет «Буян» та корабель «Павел Державин»

12:56, 13.10.2023
Україна «демілітаризувала» носій крилатих ракет «Буян» та корабель «Павел Державин»

Корабель Буян-м уражений надводними дронами Морський малюк з експериментальним озброєнням. (Фото: Міністерство оборони РФ)

ВМС ЗСУ та СБУ атакували російський носій крилатих ракет «Буян» та корабель Павел Державин завдяки експериментальному озброєнню морських дронів «Малюк».

 

Як інформує УМ, про це 13 жовтня повідомили джерела в СБУ низці українських ЗМІ.

 

Деталей співрозмовники поки не розкривають, але додають, що обидва судна були уражені надводними дронами Морський малюк з експериментальним озброєнням.

 

«Після першого підриву російські тральщики та водолази так і не змогли виявити наше ноу-хау. Вчора пощастило підводному човну Алроса, який поки що зумів втекти від наших розробок», — розповів один з організаторів спецоперації.

 

За його словами, носій крилатих ракет Буян був сьогодні уражений на севастопольському рейді експериментальним озброєнням Морських малюків.

 

«СБУ попереджає москолоту — не треба ходити українськими водами, якщо хочете зберегти хоч якісь залишки свого флоту», — сказав співрозмовник.

 

Малі ракетні кораблі проєкту 21631 Буян-М — серія російських багатоцільових малих ракетно-артилерійських кораблів 3-го рангу малої водотоннажності з керованим ракетним озброєнням ближньої морської зони класу «річка-море ».

 

Офіційне призначення кораблів цього проєкту — охорона та захист економічної зони держави у внутрішніх морських басейнах.

 

Як повідомляла УМ, патрульний корабель «Павел Державин» підірвався на морській міні поблизу Севастополя у четвер, 11 жовтня, біля Севастополя.

 

У ВМС України підтвердили, що корабель отримав пошкодження але не уточнили, за яких обставин судно їх отримало. Місцеві Telegram-канали повідомляли, що Павел Державин міг підірватися на російській міні.

 

Нагадаємо, що вранці 14 вересня Сили оборони вдарили по двох патрульних кораблях країни-агресора Росії проєкту 22160 типу Василий Быков у південно-західній частині Чорного моря, вони зазнали пошкоджень. Був підбитий ракетний корабель Самум. Для спецоперації використовували морські дрони.

 

У Росії заявили про атаку ракет і морських дронів («безекіпажних катерів»), визнавши удар по судноремонтному заводу та пошкодження двох кораблів, які перебували «на ремонті». В українській розвідці заявили, що було уражено великий десантний корабель Мінськ і підводний човен Ростов-на-Дону. Вони не підлягають відновленню.