Координаторка акцій у Лаврі Кохановська постане перед судом

10:47, 12.10.2023
Координаторка акцій у Лаврі Кохановська постане перед судом

«Активістці» УПЦ МП Вікторії Кохановській загрожує до 5 років тюрми. (Фото: Фейсбук СБУ)

Служба безпеки завершила досудове розслідування та скерувала до суду обвинувальний акт відносно пропагандистки УПЦ (МП), яка публічно заперечувала збройну агресію рф та провокувала сутички і релігійну ворожнечу.

 

Як інформує УМ, про це 12 жовтня повідомила пресслужба СБУ у Фейсбуці.

 

ЗМІ стало відомо, що мова йде про Вікторію Кохановську.

 

Протягом березня-квітня цього року зловмисниця координувала замовні провокації на території Києво-Печерської лаври.

 

«Під виглядом правозахисниці жінка влаштовувала релігійні скандали та викладала стріми у соціальні мережі. На відео вона дискредитувала серед вірян законні дії правоохоронців, ображала релігійні почуття українців.

 

Інформаційними майданчиками «блогерки» були власні сторінки у мережах Фейсбук та Інстаграмі. Фігурантка заперечувала факти російської збройної агресії і представляла війну в Україні як «внутрішній громадянський конфлікт».

 

Її соцмережі були переповнені псевдопрогнозами про «невідворотність» захоплення нашої держави та тезами з дискредитацією воїнів Сил оборони України. Вказаний деструктивний контент провокаторки ретранслювали кремлівські пропагандистські ресурси.  Російські ЗМІ видавали цю дезінформацію за позицію пересічних громадян України», - сказано, зокрема, в повідомлені СБУ.

 

У ході слідства факти підривної діяльності фігурантки на користь країни-агресора були підтверджені ініційованою СБУ лінгвістичною експертизою. 

 

Під час обшуку за місцем проживання зловмисниці у Шевченківському районі Києва правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та мобільні пристрої, які вона використовувала у протиправній діяльності.

 

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки кваліфікували  злочинні її пропагандистки за ч. 1 ст. 436-2 та ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься заперечення збройної агресії рф проти України виражене у представленні її як внутрішнього громадянського конфлікту).

 

Наразі досудове розслідування завершено, обвинувальний акт скеровано до Голосіївського районного суду міста Києві для розгляду по суті. Зловмисниці загрожує до 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Документування та досудове розслідування проводили співробітники СБУ у м. Києві та Київській області за процесуального керівництва Київської обласної прокуратури.

 

Як повідомляла УМ, викрито зрадників-навідників російського «Іскандеру» на Грозу – СБУ.