В Україні планують виключити з реєтру непрацюючі індустріальні парки

14:58, 29.09.2023
В Україні планують виключити з реєтру непрацюючі індустріальні парки

Половина індустріальних парків України - "не виправдали довіри".

Найближчим часом можуть бути виключені з реєстру через бездіяльність індустріальні парки (ІП), зареєстровані в період з 2013 до 2019 року,

 

Як інформує УМ, про це повідомив заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

 

"В Україні зараз у реєстрі перебувають 65 індустріальних парків, з них половина були зареєстровані ще в період з 2013 до 2018-19 року, але вони не працюють. Ці парки, найімовірніше, найближчим часом будуть із реєстру виключені, як такі, що не працюють", - сказав він.

 

Як випливає зі слів депутата, такий крок буде здійснено з тим, щоб не розпорошувати державну підтримку на нефункціонуючі індустріальні парки.

 

За його словами, індустріальні парки, які відповідають вимогам закону, зокрема ті, що мають керуючу компанію та надають звіти, розділять на конкурсній основі державну підтримку в розмірі 1 млрд грн, заплановану в державному бюджеті на 2024 рік.

 

Критерії надання державної підтримки індустріальним паркам, а також порядок її надання підтримки розроблять Міністерство економіки та Кабмін.

 

"Можливо, це буде такий механізм як при ДФРР (Держфонд регіонального розвитку), коли буде співфінансування, можливо, одним із критеріїв могла б бути, скажімо, готовність місцевої влади до співфінансування в цьому проєкті. Можливо, ще якісь критерії будуть визначені, але це питання, яке опрацьовуватиме Міністерство економіки", - додав Кисилевський.

 

За його словами, переважна більшість ІП в Україні - це ділянка землі, до якої підведені інженерні мережі (електроенергія, газ), а в деяких випадках не підведені. Він вважає, що державна підтримка в розмірі мільярд грн буде витрачена переважно на підведення комунікацій до ІП.

 

"Ця державна підтримка, найімовірніше, буде використана на промислову інфраструктуру, тобто на мережі. А ось яким чином це розподілиться - буде визначено постановою Кабінету Міністрів у відповідному порядку", - підсумував Кисилевський.

 

Нагадуємо, що для резидентів індустріальних парків закон передбачає, зокрема, звільнення від ПДВ і мит під час імпорту нового обладнання, а також від податку на прибуток на 10 років у разі провадження діяльності в межах ІП; пільгові ставки податку на нерухомість і плати за землю від місцевої влади.

 

Зауважимо, що індустріальний парк або промисло́вий парк — територія, виділена при плануванні міста для промислового розвитку. Метою створення таких парків є забезпечення підприємств спільною розвиненою інфраструктурою та забезпечення контролю над виробництвом та впливом на довкілля. Порядок створення, діяльності індустріальних парків на території України регламентується законом України про «Індустріальні парки»[1]. Промислові парки зазвичай розташовуються на околицях міст або поза основними житловими районами міста, зазвичай забезпечується гарною транспортною доступністю, в тому числі автомобільним і залізничним транспортом.

 

Промислові парки часто створюються навколо портів, аеропортів, залізниць та інших транспортних вузлів, що дозволяє зменшити транспортні витрати. Часто створення промислових парків проводиться в рамках програм з економічного розвитку, а підприємствам у них надаються певні пільги.

 

Як повідомляла УМ, бізнесу частково скасували спрощену систему оподаткування