Папа Франциск висловився щодо допомоги Україні зброєю

16:14, 24.09.2023
Папа Франциск висловився щодо допомоги Україні зброєю

Папа зробив чергову скандальну заяву.

Папа Римський заявив, що він розчарований тим, що дипломатичні ініціативи Ватикану не принесли плодів.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє агентство Reuters. 

 

За словами Папи Римського, на його думку, інтереси у війні Росії проти України пов'язані не тільки з українсько-російською "проблемою". Він припустив, що йдеться про продаж зброї та торгівлю нею.

 

"Ми не повинні грати в ігри з мученицькою смертю цього народу. Ми повинні допомогти їм вирішити речі. Я зараз бачу, що деякі країни рухаються назад, не хочуть давати Україні зброю. Починається процес, в якому мученик безумовно, буде український народ, і це неприємно", — сказав він.

 

Водночас речник Ватикану Маттео Бруні заявив, що Папа Римський не займає позицію щодо того, чи повинні країни продовжувати надсилати зброю в Україну чи припинити її надсилання. "Це було міркування про наслідки збройової промисловості. Папа казав, що ті, хто торгує зброєю, ніколи не платять за наслідки свого вибору, а залишають їх платити людям, як-от українцям, які мають загинути мученицькою смертю", — зазначив речник.

 

Як пише видання, Папи Франциск засудив міжнародну торгівлю зброєю в цілому, але минулого року заявив, що для країн є морально законним постачати зброю в Україну, щоб допомогти країні захиститися від російської агресії.

 

Нагадаємо, що наприкінці серпня Папа Франциск виступив перед учасниками X Всеросійського дня католицької молоді в Санкт-Петербурзі. У своїй промові він сказав: "Ніколи не забувайте про спадщину. Ви — нащадки великої Росії: великої Росії святих, правителів, великої Росії Петра I, Катерини II, тієї імперії — великої, освіченої, великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини. Ви — нащадки великої Матінки Росії, крокуйте вперед з цим. І дякую вам — дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами".

 

Ця заява обурила МЗС України. У відомстві заявили, що Папа поширює російські великодержавні ідеї, якими Кремль виправдовує вбивства українців. Роз’яснень від Ватикану також хотів глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

 

За кілька днів у Ватикані спробували "розшифрувати" слова Папи Франциска про "велику Росію". "Папа мав намір заохотити молодь зберігати і розвивати те позитивне, що є у великій культурній і духовній спадщині Росії, і, звичайно, не звеличувати імперіалістичну логіку і державних діячів, згаданих для позначення певних історичних періодів", — заявив керівник пресцентру Ватикану Маттео Бруні.

 

Як повідомляла УМ, Не припиняйте молитися за мир в Україні - Папа Франциск.