«Золоте серце»: Зеленський нагородив американця – юнак зібрав $200 тис для України

10:41, 24.09.2023
«Золоте серце»: Зеленський нагородив американця – юнак зібрав $200 тис для України

Зеленський нагороджує 13-річного американця Раяна Хіршхорна. (Фото: gettyimages)

Перебуваючи з робочим візитом у Вашингтоні Президент України Володимир Зеленський нагородив 13-річного американця Раяна Хіршхорна. Хлопець створив проєкт "Серця для України", який зібрав уже понад 200 тис. доларів на медичне обладнання для українців.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті офісу президента України.

 

"Золоте серце" – це заснована у грудні 2022 року державна нагорода для волонтерів за дії, спрямовані на забезпечення оборони України, захист безпеки населення та інтересів держави у зв’язку зі збройною агресією РФ.

 

"Раян – сильний чоловік. Йому 13 років. Разом зі своїм батьком він започаткував проєкт, що дуже надихає, – із використанням сердець. Це синьо-жовта скульптура, яка нагадує іншим людям, іншим громадам і народам, що таке свобода. Цей проєкт зібрав великі пожертви на придбання медичного обладнання для українців. Раян міг би просто проводити час за PlayStation – він справжній чоловік, але він підліток. Але в Раяна сильне, велике серце, золоте серце. Такі серця сприймають свободу серйозно, вони не просто граються з нею. Спасибі тобі, Раяне! Дякуємо, наш друже!" - сказав Зеленський, вручаючи нагороду юному американцю.

 

Подяку Раяну висловив і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. У своєму Instagram він розмістив фото з хлопцем і написав: "Я також особисто подякував Раяну та сказав, що він може пишатися собою. Побажав йому мати час і на великі справи, і на PlayStation".

 

Американський підліток має власний сайт, на якому продаються його роботи на підтримку України, зокрема постери й скульптури. Також там є інформація про Раяна. Він із Нью-Йорка і навчається у 8 класі. За словами хлопця, ідея виготовляти сердечка виникла у 4 класі. Тоді вчитель дав дітям завдання на День Святого Валентина виготовити сердечка з червоних, рожевих і фіолетових паперових смужок. Батько Раяна Джейсон – президент компанії Corinthian Cast Stone, яка створює архітектурні вироби з литого каменю та скульптури. Йому настільки сподобалася ідея з сердечками, що він запропонував робити скульптури з міді, поставити їх на конвеєр і таким чином започаткувати маленький сімейний бізнес. Родина закупила матеріал і взялася до роботи, але потім зрозуміла, що при спайці фарба згорить і злізе з сердечок. Тож від виготовлення цих скульптур відмовилися.

 

Однак із початком повномасштабного вторгнення РФ до України Раян знову повернувся до ідеї виготовлення сердець, але цього разу – синьо-жовтих.

 

"Коли я дізнався про це (вторгнення, - ред.), я хотів зробити все можливе, щоб допомогти. Ми з татом почали думати, що можна зробити, і прийшла ідея повернути серця, але жовто-блакитні, оскільки це кольори українського прапора. Ми робили їх з алюмінію", – розповів хлопець.

 

Замість спайки було прийнято рішення з’єднувати серця заклепками. Результат роботи Раяну сподобався.

 

"Ці серця для мене багато значать. Для мене ці сердечка означають, що в кінці тунелю завжди є світло. Ці серця означають, що є надія. Ці серця означають, що якщо ми будемо працювати разом, ми витримаємо", - поділився підліток.

 

У січні 2023 року роботи Раяна виставляли у The Long Island Children’s Museum (Дитячий музей Лонґ-Айленда). А 24 серпня, в День Незалежності України, скульптури юного американця було представлено в українському консульстві в Чикаго за сприяння проєкту CURE. Організацію було створено у 1987 році для подолання приголомшливої нестачі медичних ресурсів у всьому світі.  Її програми фінансуються коштом грантів від уряду США, неурядових організацій, благодійних фондів та окремих донорів.  З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну CURE доставив в Україну понад 115 вантажів. Серед наданих матеріалів були засоби для лікування ран і реанімації, милиці та інвалідні візки, ЗІЗ та багато іншого.

 

Нині мета Раяна Хіршхорна – разом із проєктом CURE зібрати ще 300 тис. доларів на медичне обладнання для українців.

 

Як повідомляла УМ, Сокири та акінаки: США повернули Україні викрадені росіянами культурні цінності.