У Катовіце напали на опозиційного депутата Сейму Бориса Будку

10:58, 23.09.2023
У Катовіце напали на опозиційного депутата Сейму Бориса Будку

Опозиційний дептат Сейму Борис Будка. (onet.pl)

Один із лідерів опозиційного блоку Польщі "Громадянська коаліція", депутат Сейму Борис Будка став жертвою нападу з політичних мотивів у місті Катовіце у п’ятницю.

 

Опозиціонер робив закупи в одному з торгівельних центрів в місті, коли на нього напав чоловік.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє видання Onet.

 

За даними польських правоохоронців, напад на Будку стався вранці близько 11:20, коли невідомий чоловік підійшов до нього й почав словесно ображати, а відтак вирвав із рук телефона, який розбився.

 

Нападником виявився 49-річний житель Катовіце Даріуш В. Після затримання поліцією йому висунули обвинувачення у порушенні тілесної недоторканності та знищенні майна у вигляді телефона Будки.

 

"У зв'язку з необхідністю забезпечити належний хід провадження прокурор застосував до підозрюваного запобіжні заходи у вигляді поліцейського нагляду і заборони наближатися до потерпілої сторони", – зазначила речниця прокуратури Катовіце.

 

Тоді як пан Будка на місці події розповів журналістам, що нападник називав його "німцем", "нацистом" і "свинею Туска", маючи на увазі лідера "Громадянської коаліції" Дональда Туска.

 

"Це був напад із політичних мотивів. Це не було так, що він хотів щось вкрасти. Він напав на мене з політичних мотивів. І, на жаль, він говорив абсолютно з меседжем TVP", – сказав Будка, маючи на увазі польський суспільний канал, контрольований владою.

 

Депутат Сейму звинуватив лідера партії влади "Право і справедливість" Ярослава Качинського у сприянні нападу на себе.

 

"Нагадаю, що саме Качинський, з його хворобливою одержимістю Дональдом Туском, нападає на всіх навколо, нападає на опозиційних політиків, і, на жаль, люди, які йдуть за ним, сприймають це буквально", – пояснив польський опозиціонер.

 

Зауважимо, що на тлі наближення виборів  Польщі нинішня влада країни уе більше конфліктує не лише з опозицією, але й сусідами. Зокрема, неабияк роздмухано зерновий скандал з Україною. 

 

Як повідомляла "УМ", у Бундетазі вважають, що польський прем'єр Моравецький зганьбився заявивши про відмову надавати зброю для України