Ексадвоката відправили під домашній арешт за заклики до насильницької зміни влади

08:35, 16.09.2023
Ексадвоката відправили під домашній арешт за заклики до насильницької зміни влади

Суд призначив Сергію Крижанівському носіння електронного браслета (Фото СБУ)

15 вересня Солом'янський районний суд Києва застосував до колишнього адвоката запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту на два місяці.

 

Йому висувається обвинувачення у дискредитації вищого військово-політичного керівництва України та закликах до насильницької зміни влади. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Hromadske з посиланням на співрозмовників у правоохоронних органах

 

Суд також призначив ексадвокату носіння електронного браслета. За даними джерела hromadske у правоохоронних органах, йдеться про Сергія Крижанівського, засновника адвокатського об’єднання "Крижанівський та партнери" та автора YouTube-каналу "Сергій Крижанівський LIVE".

 

Значна частина відео на його YouTube-каналі, на який підписано понад 120 тисяч глядачів, — про керівника Офісу президента України Андрія Єрмака, якого ексадвокат називав "генерал-лейтенантом ФСБ Росії".

 

Слідчі СБУ повідомили Крижанівському про підозру за ч. 2 ст. 109 Кримінального кодексу України — публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій. 

 

Санкція статті передбачає обмеженням волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк із конфіскацією майна або без такої.

 

14 вересня СБУ заявила, що викрила у Києві ексадвоката, який на своєму каналі Youtube намагався дискредитувати вище військово-політичне керівництво України та підбурював громадян до силових дій з метою повалення конституційного ладу в нашій державі. Встановлено, що "відеозвернення" фігуранта одразу підхоплювали російські інтернет-ресурси, серед яких Телеграм-канали "вагнерівців".

 

Як повідомляла УМ, Вищий антикорупційний суд продовжив строк тримання під вартою ексголові Верховного Суду Всеволоду Князєву, якого підозрюють в отриманні хабаря.