Сховався під мантією: ексдиякон УПЦ (МП) відправляв втікачів від мобілізації за кордон

11:48, 12.09.2023
Сховався під мантією: ексдиякон УПЦ (МП) відправляв втікачів від мобілізації за кордон

Московський піп за гроші допомагав ухилянтам від служби в армії втікати за кордон

На Одещині співробітники Служби безпеки виявили нову схему ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон призовників. Затримано колишнього диякона Одеської єпархії Української православної церкви (Московського патріархату). За отримані гроші він, видаючись церковним місіонером, організовував нелегальний виїзд потенційних призовників до країн Євросоюзу.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресцентр СБУ.

 

Для реалізації оборудки фігурант підробляв «списки місіонерів», які нібито від імені керівника єпархії мають їхати за кордон у справах релігійної громади. Потім зловмисник подавав фальшиві документи до Держслужби з етнополітики та свободи слова за надуманою «аргументацією» про необхідність виїзду псевдокліриків за межі України», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що вартість одного «місця у списку» становила від 4,5 тис. дол. Сума залежала від терміновості виїзду та фінансових можливостей клієнтів.

 

Таким чином ділок намагався незаконно переправити за кордон шістьох ухилянтів. Однак, співробітники СБУ своєчасно викрили схему і затримали його «на гарячому», – зазначають в СБУ.

Під час обшуків за адресою проживання затриманого виявлено:

·       комп’ютери, мобільні телефони та сім-картки із доказами оборудки;

·       готівку, одержану злочинним шляхом.

Наразі йому повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

 

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до дев'яти років тюрми з конфіскацією майна. Триває розслідування для встановлення всіх обставин правопорушення.

 

Як повідомляла УМ, Митрополит Православної Церкви України (ПЦУ) Данило (Михайло Ковальчук), який служить у Чернівцях та Буковині, висловив своє обурення щодо заборони владою паломництв через нібито  "вигадану" війну.