У Запоріжжі ІТ-фахівець закликав підняти триколор над островом Хортиця, фото

15:19, 07.09.2023
У Запоріжжі ІТ-фахівець закликав підняти триколор над островом Хортиця, фото

Зловмисники масово поширювали у соцмережах заклики на підтримку російських окупантів. (Фото СБУ)

Служба безпеки викрила і заблокувала підривну діяльність ще трьох прихильників рашизму, які діяли у Києві, в Запорізькій та Закарпатській областях.

 

Один із затриманих - фахівець ІТ-сфери із Запоріжжя, який публічно закликав мешканців регіону підняти російський прапор над українським островом Хортиця.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Служба безпеки України у четвер.

 

Зазначається, що зловмисники масово поширювали у соцмережах заклики на підтримку російських окупантів та виправдовували їхні злочини в Україні. Також вони "розганяли" фейки про ситуацію на фронті, дискредитували Сили оборони й агітували громадян ухилятися від призову до ЗСУ.

 

У такий спосіб прокремлівські агітатори намагалися зірвати мобілізацію і дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в декількох регіонах нашої держави.

 

 

Зокрема, у Києві нейтралізовано злочинну діяльність так званого "виконавчого секретаря руху пацифістів". На власному телеграм-каналі він активно закликав мешканців столиці "косити" від призову та втікати за кордон. Також фігурант розсилав іноземним дипломатам видумані довідки про війну в Україні. У них використовував прокремлівські наративи, що дискредитують Сили безпеки та оборони. Такими діями зловмисник намагався зіпсувати імідж нашої держави перед міжнародними партнерами.

 

 

У Запоріжжі викрито місцевого фахівця ІТ-сфери, який публічно закликав мешканців регіону підняти російський прапор над українським островом Хортиця. Для розповсюдження ворожої агітації фігурант використовував один з прокремлівських телеграм-каналів із загальною "аудиторією" понад 10 тис. користувачів.

 

На Закарпатті задокументовано злочини настоятеля одного із храмів Хустської єпархії УПЦ (МП). За даними слідства, клірик на власній сторінці в одній із популярних соцмереж публікував матеріали, в яких ображав релігійні почуття вірян інших конфесій. Також він викладав зображення із забороненою символікою комуністичного режиму.

 

 

Як зазначається, за цими фактами тривають розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 5 років в’язниці.

 

Як повідомляла "УМ", днями бійці СБУ затримали агента-снайпера ФСБ росії з позивним «Фантом», який готував замах на командування Збройних сил України у Запорізькій області.