Фейкові новини: у ОРДО окупанти організували мовлення від російського медіахолдингу

10:44, 07.09.2023
Фейкові новини: у ОРДО окупанти організували мовлення від російського медіахолдингу

Росія застосовує гебелісівькі методи на окупованих українських територіях.

На окупованій частині Донецької області місцеві жителіі тепер отримують місцеві новини російською мовою від однієї з найбільших російських телерадіоорганізацій.

 

Як інформує УМ, про це 7 вересня в соцмережі Х (колишній Твіттер) повідомило Міністерство оборони Британії із посиланням на дані розвідки.

 

Як зазначається, 4 вересня Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія (ВДТРК) відкрила донецьку франшизу і розпочала мовлення на невизнану міжнародною спільнотою «ДНР».

 

Місцеві випуски новин надаються російським телеканалом «Россия 1» і представляють російський погляд на війну в Україні. Це є частиною більш широких зусиль Росії, спрямованих на встановлення тривалого контролю над цією територією, наголошує британська розвідка.

 

До 2014 року на нині анексованих територіях вільно транслювалися російськомовні теле- і радіостанції, що базуються в Україні. Після вторгнення загальноукраїнські провайдери продовжували надавати місцевий російськомовний контент.

 

Підконтрольні уряду «ДНР» та орієнтовані на нього мовники також ретранслювали російські загальнонаціональні програми новин у рамках пропагандистської кампанії, але не надавали регіональних випусків.

 

На створення мовлення ВДТРК у Донецьку пішло понад рік, про що вперше було оголошено у 2022 році. Це майже напевно було пов'язано з відмовою від роботи підготовлених місцевих технічних фахівців, вважає британська розвідка. Ті, хто симпатизує «ДНР» і має необхідні навички, ймовірно, були завезені з Криму, Луганська та інших регіонів.

 

Попри блокування в ефірі, українське мовлення, як і раніше, доступне широкій аудиторії через Інтернет. Там, де діють російські фільтраційні обмеження, аудиторія використовує VPN чи інші технології активного обходу.

 

Мобільні телефони, підключені до українських провайдерів, найімовірніше, не мають обмежень.

 

Як повідомляла УМ, в попередньому зведенні розвідка Британії заявляла, що росія за допомогою нової навчальної програми нав’язує учням пропаганду війни в Україні, нові погляди на історію та запроваджує військові навички, щоб скоротити час підготовки до подальшої мобілізації.