Майже 400 дітей з України були всиновлені у РФ - омбудсмен

09:37, 02.09.2023
Майже 400 дітей з України були всиновлені у РФ - омбудсмен

Росіяни продовжують здійснювати геноцид, встановлюючи українських дітей

У Росії впродовж війни незаконно всиновили вже 386 українських дітей.

 

Як інформує Україна молода, про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив у ефірі телемарафону.

 

Омбудсмен зазначив, що є встановлений факт того, що 386 українських дітей були поміщені в російські сім'ї і по них або розпочалась, або завершилась процедура всиновлення.

 

Він додав, що велике значення має термінологія. Він нагадав, що після видання Міжнародним кримінальним судом Гааги ордеру на арешт Путіна та російської омбудсменки Марії Львової-Бєлової остання заявила, що не всиновлювала українську дитину, а начебто взяла її під тимчасовий захист.

 

"Для нас дуже важливі ці терміни, нам дуже важливо встановлювати саме юридичний факт, що росіяни всиновлюють українських дітей. Тоді це чітко підпадає під ознаки воєнного злочину геноциду", - заявив Лубінець.

 

З початку повномасштабної війни Росія масово депортує украінськихдітей з окупованих територій. Їх вивозять до Криму, РФ чи Білорусі нібито на "оздоровлення" чи на відпочинок у таборах.

 

У справі про депортацію українських дітей МКС видав ордер на арешт  російського диктатора Володимира Путіна та омбудсмена Марії Львова-Бєлова.

 

Як повідомляла УМ, 1 вересня Україна повернула з російського полону групу з 11 дітей.