З акваторії порту Одеси вийшло вже друге вантажне судно із зерном

18:02, 26.08.2023
З акваторії порту  Одеси вийшло вже друге вантажне судно із зерном

Друге вантажне судно, яке вийшло з Одеського порту після погроз РФ

Після того як Російська Федерація відмовилася від участі у "зерновій угоді" та висловила загрози відносно можливого використання торговельних суден як військової загрози, з акваторії Одеського порту вийшло друге вантажне судно. Ця ситуація призвела до встановлення тимчасового коридору для безпечного вивезення товарів з порту, забезпечуючи тим самим продовження торговельних операцій в регіоні. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив керівник проекту "Інституту Чорноморських Стратегічних досліджень" Андрій Клименко у Фейсбуці.

 

Порт призначення вказано BG VAR VARNA. Очікуваний час прибуття 27 серпня о 13:00 Відомо, що корабель PRIMUS (ex POLARSTAR) прибув до Одеси 20 серпня.

 

Нагадаємо, що після зриву Зернової ініціативи в рамках тимчасового коридору в Чорному морі першим 16 серпня вийшов зерноровоз JOSEPH SCHULTE, який зумів дістатися пункту призначення. Україна оголосила тимчасові коридори у Чорному морі для торговельних суден, що прямують у та з українських портів. Росія в односторонньому порядку вийшла із чорноморської "зернової ініціативи" 17 липня, а після цього неодноразово атакувала портову зернову інфраструктуру.

 

Українські фермери зіткнулися із серйозними проблемами після того, як Росія вийшла із зернової угоди та розпочала масовані атаки на українські порти у Чорному морі. Альтернативні шляхи експорту виявилися для багатьох підприємств надто дорогими і тепер аграрії не знають, як продати продукцію. Це може призвести до того, що врожай зерна з таких ферм залишиться гнити на складах або навіть у полях.

 

Така ситуація вже призводить до того, що українські фермери скорочують посіви, кажуть аналітики. Цього року кількість кукурудзи та пшениці на полях знизилася майже на 40% порівняно з довоєнним рівнем. А від українського продовольства залежить життя людей у країнах голодуючих.

 

Раніше у Туреччині закликали терміново відновити зернову угоду. Там впевнені: дунайські порти не зможуть замінити Чорне море щодо експорту продовольства, через що Китай і Африка не отримають достатньо зерна.

 

Як повідомляла УМ, чи зможе Україна експортувати зерно після виходу Росії з угоди.