F-16 можуть змінити усе: очистити небо від росавіації та деокупувати Крим

11:42, 22.08.2023
F-16 можуть змінити усе: очистити небо від росавіації та деокупувати Крим

Україна отримає F-16, але тепер їй потрібні крилаті ракети. (Фото: U.S. AIR FORC)

Очистити небо від російської авіації допоможуть лише західні винищувачі F-16.

 

Як інформує УМ, про це 22 серпня в ефір телемарафону заявив речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

 

"F-16 - це та зброя, яка зможе змінити геть усе. Якщо ми сьогодні бачимо величезну авіаційну активність на наших радарах, моніторах. Це не дозволяє сьогодні нашим наземним військам ефективно проводити наступальні дії, визволяти наші території. Вони (росіяни. - Ред.) користуються підтримкою власного ППО, доволі таки потужне. Користуються підтримкою авіації. Це стосується і гелікоптерів, і винищувачів, бомбардувальників, штурмовиків. Треба небо від них очистити. Очистити можуть F-16", - наголосив він.

 

"Тому так, літаки це круто, але ще треба, щоб партнери постачали усе те, що у нього під крилами. Все корисне навантаження, яке може доволі швидко відправити на дно і російські кораблі, і їхні склади, командні пункти та літальні апарати різних типів", - додав Ігнат.

 

Він зазначив, що Україна очікує на отримання F-16 в гарних модифікаціях, які зможуть забезпечити цей результат.

 

Як пише видання Forbes, за допомогою американських крилатих ракет JASSM Збройним силам України буде простіше деокупувати Крим, коли такими ракетами озброять винищувачі F-16. Це подвоїть можливості для глибоких ударів по російських загарбниках на півострові.

 

Поки що з далекобійного озброєння у бойової авіації України є поставлені Великою Британією крилаті ракети Storm Shadow та ідентичні SCALP-EG із Франції.

 

Їх запускає по цілях в окупантів "невеликий" загін модифікованих бомбардувальників Су-24М/МР 7-ї тактичної авіабригади Повітряних сил (Старокостянтинів), пояснює видання.

 

Невідомо, чи був запит із Києва щодо JASSM поданий для F-16, чи під ці ракети мали намір модифікувати літаки радянського зразка.

 

"Але ракета, яка може мати найбільше значення, JASSM, двотонна крилата ракета-невидимка з дальністю дії 230 миль, все ще перебуває у списку побажань Києва. Доти, доки США не схвалять JASSM для передання Україні, українські F-16 не будуть використовувати весь свій потенціал", – зазначає Forbes.

 

У матеріалі йдеться про те, що F-16 ще не сумісні зі Storm Shadow/SCALP, але сумісні з JASSM, і, об'єднавши F-16 і JASSM, Повітряні сили "зможуть подвоїти свої можливості для глибоких ударів".

 

"Винищувачі F-16, оснащені JASSM, можуть мати вирішальне значення для довгострокового плану міністра оборони України Олексія Резнікова щодо повернення Криму "без бою", - додала Брінн Таннехілл, аналітик каліфорнійської корпорації RAND Corporation в Каліфорнії.

 

Як повідомляла УМ, Данія зобов’язалася передати Україні 19 винищувачів F-16.