«Гарантії безпеки» України: Косово приєдналося до декларації

12:16, 21.08.2023
«Гарантії безпеки» України: Косово приєдналося до декларації

Косово долучилося до деклараціїГ, щодо гарантування безпеки України.

До декларації про "гарантії безпеки" України, яку ухвалила "Група семи" на полях саміту НАТО у Вільнюсі,  приєдналася Республіка Косово.

 

Як інформує УМ, про це 21 серпня повідомив прем'єр-міністр Косова Альбіна Курті у Twitter.

 

Курті опублікував документ і зазначив, що "забезпечення перемоги України та притягнення російських лідерів до відповідальності за їхні злочини є важливими для збереження миру та демократії".

 

Він наголосив, що "Косово готове сприяти цим зусиллям".

 

У заяві Курті йдеться, що "незаконне та неспровоковане вторгнення Росії в Україну залишається загрозою міжнародному миру та безпеці", а "очікувані наразі втрати у вигляді людських життів, економічної стагнації та руйнування довкілля були катастрофічними для українського народу".

 

«Ми вдячні українцям за їх хоробрий опір у захисті наших спільних цінностей включно з демократією, правами людини та глобальним миром і стабільністю, і ми висловлюємо наше глибоке співчуття та співчуття з приводу їх втрати та страждань», - написав прем’єр Косова.

 

Він також зауважив, що "наслідки конфлікту також поширилися далеко за межі кордонів України, адже прагнучи відвернути увагу від цієї незаконної війни, Росія намагається дестабілізувати західні Балкани за допомогою своїх головних автократичних союзників у регіоні".

 

Нагадаємо, що 12 липня країни "Групи семи" на саміті НАТО у Вільнюсі погодили рамковий документ щодо "гарантій безпеки" для України. Лідери узгодили не конкретні параметри "гарантій безпеки", а їхню рамку, а конкретні двосторонні договори будуть підписані пізніше.

 

Станом на зараз уже двадцять п’ять держав приєднались до декларації G7 про довгострокові безпекові запевнення для України.

 

Протягом серпня Україна розпочала переговори про "гарантії безпеки" зі Сполученими Штатами Америки та Великою Британією.

 

Як повідомляла УМ, Угода про надання безпекових гарантій: Україна розпочала переговори зі США.