Земні рекорди: липень став найспекотнішим місяцем із 1880 року – NASA

12:55, 15.08.2023
Земні рекорди: липень став найспекотнішим місяцем  із 1880 року – NASA

NASA вважає липень 2023 року найспекотнішим місяцем за всю історію спостережень з 1880 року. (Ця карта показує глобальні температурні аномалії за липень 2023 року згідно з аналізом GISTEMP, проведеним вченими з Інституту космічних досліджень імені Го (Фото: NASA’s Goddard Institute for Space Studies)

Прогнози ООН, що липень стане найспекотнішим місяцем у світі за всю історію спостережень підтвердило агентство NASA. Такого «гарячого» липня не було щонайменше з 1880 року.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в заяві NASA.

 

Науковці вважають, що липні протягом останніх пʼяти років ставали дедалі спекотнішими, а наступного року, найімовірніше, глобальна температура знову побʼє рекорд.

 

Липень 2023 року був на 0,24 °C теплішим за будь-який інший липень у звітах NASA, що складаються з 1880 року.

 

З 1970-х років дослідники спостерігають збільшення впливу людини на клімат та її відповідальність за глобальне потепління. Вони зазначають, що такі як події Ель-Ніньо, що призводять до нагрівання поверхні океану, і вулканічна активність створюють «дуже, дуже незначний» вплив на глобальне потепління, як порівняти з антропогенними факторами.

 

Зауважимо, що на Гаваях через лісові пожежі загинули майже 100 людей. Ще сотні вважаються зниклими безвісти. Лісові пожежі на гавайському острові Мауї почалися 10 серпня. Вогонь швидко охопив більшу частину острова і перекинувся на історичне місто Лахайна, яке було туристичним центром із населенням 12 тисяч людей. За словами губернатора, на його відновлення знадобляться роки. У Середземноморʼї через лісові пожежі померли понад 40 людей.

 

У червні дим від рекордних лісових пожеж у Канаді досяг Афганістану, охопивши площу в мільйон квадратних кілометрів.

 

Через канадські лісові пожежі 8 червня Нью-Йорк став містом із найбруднішим повітрям у світі. Місто огорнуло забруднене повітря з димом жовтуватого кольору.

 

Четверте липня стало найспекотнішим днем за всю історію спостережень — середня глобальна температура повітря становила 17,18 °C.

 

Дослідники підрахували, що через сильну спеку в Європі у 2022 році померли понад 60 тисяч людей.

 

Як повідомляла УМ, Невтішні прогнози: до 2100 року півпланети увійде в нові кліматичні зони.