Переворот у Нігері: африканський блок ECOWAS планує перемовини з лідерами хунти

11:26, 13.08.2023
Переворот у Нігері: африканський блок ECOWAS планує перемовини з лідерами хунти

Україна засудила державний переворот у Республіці Нігер. (reuters.com)

Західноафриканські країни блоку ECOWAS планують направити парламентську делегацію до Нігеру для зустрічі та перемовин з лідерами перевороту, які захопили владу минулого місяця.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Reuters з посиланням на представника блоку.

 

Зазначається, що блок ECOWAS створив комітет, який планує зустрітися з президентом Нігерії Болою Тінубу, який займає постійне місце голови блоку, щоб отримати його дозвіл на поїздку до Нігеру, сказав речник.

 

Зауважимо, що у Нігері група військових заявила про усунення від влади демократично обраного президента Мохамеда Базума. Вони заблокували органи виконавчої влади.

 

Низка європейських держав, серед них і Україна, засудили державний переворот у Республіці Нігер.

 

При цьому хунта у Нігері погрожує вбити президента, якщо сусідні країни спробують втрутитися.

 

Лідери держав-учасниць Економічного співтовариства країн Західної Африки (ECOWAS) ухвалили рішення розгорнути свої війська з метою «відновлення конституційного порядку» в Нігері, заявивши водночас про відданість мирному врегулюванню.

 

На чаші терезів стоїть не лише доля Нігеру – головного виробника урану та союзника Заходу в боротьбі з ісламістами, – а й вплив конкуруючих глобальних держав зі стратегічними інтересами в Західній і Центральній Африці, де за три роки сталося сім державних переворотів.

 

Як повідомляла "УМ", російський диктатор путін відмовився взяти участь у саміті країн БРІКС у Південній Африці, яка відповідно до рішення Міжнародного кримінального суду має заарештувати лідера країни-агресора.