На межі блекауту: вночі ЗАЕС втратила живлення з основної високовольтної лінії

10:00, 10.08.2023
На межі блекауту: вночі ЗАЕС втратила живлення з основної високовольтної лінії

Вночі ЗАЕС втратила живлення з основної високовольтної лінії, станція на межі чергового блекауту, (Фото: Телеграм Енергоатом)

Тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція вночі 10 серпня втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ.

 

Як інформує УМ, про це 10 серпня повідомили в Енергоатомі у Телеграм.

 

Після цього ЗАЕС довелося переключити на єдину доступну резервну лінію 330 кВ, відключення якої загрожує втратою зовнішнього живлення (блекаут).

 

«У разі цього сценарію головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці несе перебування 4-го енергоблоку Запорізької АЕС у стані «гарячий зупин», який окупанти використовують із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора (Держатомрегулювання)», - сказано, зокрема, в повідомлені.

 

Як зазначив т.в.о. виконавчого директора з виробництва та ремонтів ДП «НАЕК «Енергоатом» Тарас Ткач, за повної втрати зовнішнього живлення відключаться головні циркуляційні насоси станції – і енергоблок перейде в режим «природної циркуляції»: «В цьому випадку необхідно терміново «розхолодити» його за умов відсутності охолоджуючих насосів».

 

Такий режим тяжкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока.

 

«Наголошуємо: подальша окупація ЗАЕС росією, керування станцією нелегітимним та непідготовленим рашистським керівництвом, яке не несе жодної відповідальності за ядерну і радіаційну безпеку об‘єкта, постійно наближає ЗАЕС до катастрофи.

 

Саме тому Запорізьку АЕС необхідно негайно повернути під повний контроль законного оператора – НАЕК «Енергоатом», із подальшим приведенням станції до нормального режиму експлуатації й поновленням ядерної та радіаційної безпеки об‘єкта.

 

Для цього необхідні термінові дії всієї міжнародної спільноти!

 

Ядерний тероризм рф має бути негайно зупинений, а загарбники повинні покинути територію станції та її міста-супутника Енергодар!», - додали в Енергоатомі.

 

Як повідомляла УМ, Гроссі їде в Україну для ротації місії МАГАТЕ на ЗАЕС.